Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pouhé jedno sousto vám může způsobit rakovinu: Proč je tradiční thajský pokrm tak nebezpečný?!

Autor: štt, zf, ank - 
2. listopadu 2023
08:40

Jsou jídla mastná, po nichž vám může být těžko od žaludku, nebo pálivá, která vás potrestají hned na dvakrát. Pak ale ještě existuje pokrm, jež vám způsobí instantní rakovinu. V Thajsku má každý rok na svědomí přes dvacet tisíc životů.

Jméno této smrtící pochoutky je koi pla a z dobrých důvodů byste ji nejspíš nenašli na jídelním lístku své oblíbené asijské restaurace. Ani v Thajsku se nejedná o příliš rozšířený pokrm. Je typický pouze pro oblast Khon Kaen, nejchudší provincii země, uvedl deník Daily Star.

Původcem rakovinového nemocnění jsou parazité, kteří napadají sladkovodní ryby žijící v řece Mekong. Problémem je, že lidé konzumují maso v syrovém stavu a červa tak nezabijí. Motolice jaterní už dle svého názvu napadá trávicí orgány a způsobuje karcinom žlučových cest.

Jeden z thajských lékařů, Narong Khuntikeo, se nyní snaží přimět své spoluobčany, aby tuto pochoutku vypustili ze svých jídelníčků. Na rakovinu jater totiž zemřeli oba jeho rodiče. Nemoci se přezdívá „tichý zabiják“, protože „lidé umírají tiše, jako když padá listí ze stromu,“ uvedl pro agenturu France-Presse.

Khuntikeo spolupracuje s řadou odborníků a společně se snaží chudé vesničany přesvědčit o nebezpečnosti tradičního pokrmu. Nejdříve provedli analýzu moči odebranou od místních domorodců. Zjistili, že zhruba 80 % zkoumaných v minulosti parazita pozřelo. Přestože lékaři uspořádali řadu besed ve školách, seniory se jim přemluvit nedaří. Lakonicky jim odpovídají, že „člověk na něco umřít musí“.

Anketa

Bojíte se rakoviny?

Ano
Ne

 

Kesitnarf Satim ( 3. listopadu 2023 23:20 )

A je po něm,po výtoku.

Andre Zeman ( 2. října 2023 12:10 )

Živýho cenzora musel strašně mlátit tá.ta, že tu je největší BAN na to slovo.😂

lollo ( 2. října 2023 08:49 )

To sprostý slovo bylo prasata?

Andre Zeman ( 2. října 2023 07:51 )

To první slovo musela být taková nálož, že se cenzura otřásla a na to druhý už neměla sílu… hvězdičky🤣

darkmarek ( 1. října 2023 18:10 )

Nejrizikovější je ale tráva. A ty krávy ji pořád žerou a nikdo s tím nic nedělá! A řečem že jim to prospívá nikdo kdo má trochu vzdělání a sleduje televizi nemůže přece věřit.

Zobrazit celou diskusi