Pouhé jedno sousto vám může způsobit rakovinu: Proč je tradiční thajský pokrm tak nebezpečný?!
Jsou jídla mastná, po nichž vám může být těžko od žaludku, nebo pálivá, která vás potrestají hned na dvakrát. Pak ale ještě existuje pokrm, jež vám způsobí instantní rakovinu. V Thajsku má každý rok na svědomí přes dvacet tisíc životů.
Jméno této smrtící pochoutky je koi pla a z dobrých důvodů byste ji nejspíš nenašli na jídelním lístku své oblíbené asijské restaurace. Ani v Thajsku se nejedná o příliš rozšířený pokrm. Je typický pouze pro oblast Khon Kaen, nejchudší provincii země, uvedl deník Daily Star.
Původcem rakovinového nemocnění jsou parazité, kteří napadají sladkovodní ryby žijící v řece Mekong. Problémem je, že lidé konzumují maso v syrovém stavu a červa tak nezabijí. Motolice jaterní už dle svého názvu napadá trávicí orgány a způsobuje karcinom žlučových cest.
Jeden z thajských lékařů, Narong Khuntikeo, se nyní snaží přimět své spoluobčany, aby tuto pochoutku vypustili ze svých jídelníčků. Na rakovinu jater totiž zemřeli oba jeho rodiče. Nemoci se přezdívá „tichý zabiják“, protože „lidé umírají tiše, jako když padá listí ze stromu,“ uvedl pro agenturu France-Presse.
Khuntikeo spolupracuje s řadou odborníků a společně se snaží chudé vesničany přesvědčit o nebezpečnosti tradičního pokrmu. Nejdříve provedli analýzu moči odebranou od místních domorodců. Zjistili, že zhruba 80 % zkoumaných v minulosti parazita pozřelo. Přestože lékaři uspořádali řadu besed ve školách, seniory se jim přemluvit nedaří. Lakonicky jim odpovídají, že „člověk na něco umřít musí“.
A je po něm,po výtoku.