Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Chovatelku s výstavními úspěchy obvinili z týrání zvířat! Z Roštění odvezli veterináři 19 psů

Autor: ČTK, VaB - 
12. září 2023
14:34

Žena chovala v Roštění na Kroměřížsku podle veterinářů 19 psů v otřesných podmínkách. Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) ze Zlínského kraje proto v minulém týdnu navrhli psy chovatelce odebrat. Díky spolupráci s Městským úřadem v Holešově se podařilo psy, ale také několik králíků a morčat, umístit k náhradním chovatelům. Velmi zarážející je, že majitelka zvířat měla řadu úspěchů na výstavách.

Veterináři chov navštívili na základě obdrženého podnětu. Nacházelo se v něm 15 dospělých psů a čtyři štěňata, dále osm králíků a stejný počet morčat. „Povrch chovatelského zařízení byl znečištěný vrstvou exkrementů, močí a směsí odpadů nacházející se na podlaze celého chovatelského zařízení. Zvířata neměla suché a čisté místo pro odpočinek, v chovatelských prostorách silně zapáchal čpavek a pach rozkladu. Inspektoři na místě konstatovali, že zvířata v těchto podmínkách chována být nemohou,“ uvedl mluvčí veterinární správy Petr Vorlíček.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího životního pojištění

Za účasti zástupců obce s rozšířenou působností veterináři nejprve ve čtvrtek 7. září zajistili přesun 16 psů plemene Kavalír King Charles španěl k chovatelce do sousedního kraje. „K uvedené chovatelce byla následně další den převezena i morčata a králíci. V novém působišti by měly být výrazně lepší podmínky pro chov zájmových zvířat,“ uvedl Vorlíček.

Jelikož chovatelka podle veterinářů nebyla schopna zajistit přiměřené podmínky pro tři zbývající psy, kterými byli český strakatý pes, český horský pes a kříženec, byla jí tato zvířata odebrána do náhradní péče a odvezena do kroměřížského útulku. Krajská veterinární správa (KVS) pro Zlínský kraj podá návrh na zajištění náhradní péče i pro tyto tři psy.

Při kontrole veterináři také zjistili, že pět psů nebylo očkováno proti vzteklině, za což KVS chovatelce uloží sankci. Všechna zvířata byla podle ředitele KVS Michala Kamaráda v dobrém výživném stavu, měla kvalitní krmení a vodu. Podmínky v chovu ale označil bez nadsázky za středověké. „Je zarážející, že chovatelka má chovnou stanici a dostávalo se jí úspěchů na výstavách,“ uvedl Kamarád. Obec s rozšířenou působností povede následně s chovatelkou správní řízení o pokutě za porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Video  Blesk tlapky spolu s Mounfieldem nadělují. Do útulků darují téměř 700 kilogramů granulí Potěšili jsme Aišu, Danteho i Bábinku  - Kateřina Bokrová Lang
Video se připravuje ...

Dominika Janů ( 13. září 2023 15:55 )

Dobrý den, věděl by někdo, u ktere chovatelky skončili ti pesani? Chtěla bych ji kontaktovat ohledně pomoci.

Dominika Janů ( 13. září 2023 15:54 )

Prosím Vás,věděl by někdo, kde skončili ti pejsci??? U ktere nahradni chovatelky?

Kristýna Fla ( 12. září 2023 15:28 )

Ono jen ty výstavy je týrání psů. Majitelé si honí své ego a psi jen tiše trpí celý den někde v hale na tvrdé zemi, často v klecích a musí snášet neustálé česání a tajtrdlikování na povel apod. Nepředpokládám, že si to nějaký pes užívá. Je jen hračka pro lidi, co si něco na nich dokazují.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání