Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Česko je bez ptačí chřipky! Oficiálně to potvrdila mezinárodní organizace

Autor: ČTK - 
20. července 2023
15:56

Česko je oficiálně zemí bez výskytu ptačí chřipky, oznámila Světová organizace pro zdraví zvířat (WOAH) na svém webu. Podle Státní veterinární správy (SVS), která o tom dnes informovala v tiskové zprávě, je to důležitý krok pro uvolnění obchodu s drůbeží se státy mimo Evropskou unii. 

V letošním roce bylo na území České republiky postupně vyhlášeno 23 ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže a v chovech ptáků držených v zajetí. Poslední ohnisko bylo potvrzeno 12. května v malochovu drůbeže v Kladně-Švermově ve Středočeském kraji.

WOAH oznámila, že Česká republika je prostá ptačí chřipky u drůbeže od 11. července letošního roku. Zveřejněním článku je informace oficiálně přístupná všem 183 členským zemím WOAH, Státní veterinární správa v následujícím období zašle zástupcům zemí oficiální dopisy s uvedenou informací. „Jedná se o státy, které letos v souvislosti s výskytem ptačí chřipky omezily dovoz drůbeže a drůbežích produktů z ČR,“ sdělil mluvčí SVS Petr Vorlíček.

„Věříme, že země mimo Evropskou unii na získání statusu pro ČR pozitivně zareagují a v krátké době dojde k uvolňování obchodu s drůbeží a drůbežími produkty,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Dodal, že přestože se situace ohledně ptačí chřipky v chovech v ČR i v celé Evropě v poslední době uklidnila, nákaza u volně žijících ptáků se nadále vyskytuje. „Proto bychom chtěli chovatele upozornit na to, že riziko zavlečení nákazy do chovů přetrvává a je nutné dodržovat pravidla biologické bezpečnosti,“ podotkl.

Veterináři doporučují chovatelům, aby nekrmili domácí masožravce syrovým masem volně žijících ptáků a aby zabránili kontaktu s mrtvými ptáky. Veterinární správa podle mluvčího v současné chvíli monitoruje další situaci v Polsku a v jiných státech EU, kde byla ptačí chřipka zjištěna i u savců.

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci již několik staletí a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež. Ptačí chřipku, která byla známá už v 19. století pod jménem ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A. Zvláště nebezpečný podtyp viru nese označení H5N1.

pindal ( 20. července 2023 17:08 )

Na dnešní dobu velmi vzácná zpráva,z důvodu,že je pozitivní.Za komančů,běžná věc,zprávy byly balzám na nervy,vše fungovalo na 110% ,nebezpečí nehrozilo,lidé v klidu.Dnes ovšem pravý opak,lidé slyší samá negativa a i když se nemají špatně v klidu nejsou.

Zobrazit celou diskusi