V horkém letním dni, kdy teplota vyšplhala na 34 stupňů, kamion s nefunkční klimatizací vezl původně mražené, nyní však už rozteklé, drůbeží a vepřové maso, masné polotovary a chlazené masné výrobky.

Vykukové za volantem mířili se smradlavým nákladem na největší taneční festival ve střední Evropě Beats for Love, který se konal v Ostravě-Vítkovicích. Shnilé maso mělo zřejmě sloužit k výrobě kebabů a dalších „dobrot“ ve stáncích rychlého občerstvení.

Neznámý původ masa

„Při společné kontrole Státní veterinární správy a policie na odpočívadle dálnice u Vyškova jsme zachytili přes 80 kilogramů masa neznámého původu a s prošlým datem použitelnosti. Některé potraviny navíc už vykazovaly smyslové změny, protože vozidlo nebylo vybaveno funkčním chlazením,“ popsal smrad linoucí se z přepravky mluvčí veterinární správy Petr Vorlíček.

Veterináři proto hnijící masobarvili a nařídili okamžitě veškeré maso zlikvidovat v kafilérii.

Pokuta až 50 milionů

Provozovatel nebyl schopen prokázat ani původ masa. Veterináři proto s přepravcem zahájili správní řízení za porušení zákona o potravinách. „Za přestupek lze uložit pokutu až 50 milonů korun,“ uzavřel Vorlíček.

Maso převážela mongolská firma, která neměla k převozu potravin povolení a ani její vůz k tomu nebyl vůbec vybaven.

VIDEO: Porucha trávícího ústrojí. Co může způsobit častý průjem?

Video
Video se připravuje ...

Porucha trávícího ústrojí. Co může způsobit častý průjem? Videohub

Fotogalerie
3 fotografie