Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Desítky lidí se v Hradci Králové otrávily jídlem: Několik z nich skončilo v nemocnici!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: istock.com)
Autor: ČTK - 
3. dubna 2023
19:38

V Hradci Králové od víkendu vyhledalo více než 30 lidí se zdravotními obtížemi pomoc zdravotníků. Shodně uváděli jako zdroj problémů konzumaci jídla v jedné restauraci v centru města. U zhruba poloviny lidí byla prokázána salmonela. Většina lidí ošetřených ve Fakultní nemocnici Hradec Králové (FN HK) byla propuštěna do domácího léčení, vyplynulo z informací Krajské hygienické stanice (KHS) Královéhradeckého kraje a FN HK. Na případ upozornila Česká televize.

Zástupci restaurace se na facebooku zákazníkům omluvili. Jde o restauraci, která nabízí asijskou kuchyni. Nyní je zavřená. Případem se od neděle zabývá hradecká KHS.

„Hledám příčinu. A co jsem se dozvěděla od lidí, tak se to stalo všem, kdo měl jídlo s arašídovou omáčkou. Velmi mě to mrzí, je to neakceptovatelné. Teď v této situaci nemůžu udělat nic jiného než restauraci zavřít a veřejně se všem omluvit,“ uvedli zástupci podniku na webu.

Zvracení, průjem a zvýšená teplota

Krajským hygienikům byl nahlášen z Kliniky infekčních nemocí FN HK výskyt zdravotních obtíží u několika lidí spojených s jídlem ve stejné restauraci v neděli po 13:00. Podle mluvčí hradecké KHS Veroniky Krejčí šlo o zvracení, průjem a zvýšenou teplotu.

„Tři osoby uváděly konzumaci pokrmů ve stejné provozovně stravovacích služeb v Hradci Králové. Na základě hlášení jsme zahájili epidemiologické šetření. V průběhu neděle a pondělí se počty postižených osob postupně navyšovaly na současných 35 případů, z toho v 15 případech byla potvrzena salmonelóza. Další výsledky očekáváme během úterý,“ uvedla ve 13:30 Veronika Krejčí.

Všichni postižení podle ní uvedli jako společný znak obtíží konzumaci pokrmů ve stejné provozovně, a to buď přímo na místě, anebo z dovážky jídla. „Provozovna je v současné době uzavřena. Šetření nadále pokračuje, zjišťujeme další podrobnosti od postižených osob, probíhá kontrola přímo na místě. Konkrétní zdroj zdravotních obtíží zatím není objasněn,“ uvedla Krejčí.

Zástupci FN HK v pondělí 3. dubna uvedli, že nemocnice zaevidovala během víkendu více než 20 pacientů s průjmovými onemocněními po návštěvě jedné z restaurací v centru Hradce Králové.

„Většina z nich byla po ošetření propuštěna do domácí péče, v nemocnici zůstávají tři pacienti, kteří jsou ve stabilizovaném stavu. Nemocnice je v souvislosti s tímto případem připravena na případný příjem dalších pacientů se střevními problémy,“ řekl ČTK mluvčí FN HK Jakub Sochor.

Podobný případ v Hradci Králové řešili zdravotníci a hygienici v červnu 2018. Tehdy po požití kuřecího kebabu se zeleninou v bistru v centru Hradce Králové onemocnělo 81 lidí, z nichž 57 skončilo v hradecké fakultní nemocnici. Akutní otravu lidem tehdy způsobil zlatý stafylokok produkující střevní jed enterotoxin typu A. Provozovatel bistra dostal od hygieniků pokutu 250 000 korun.

Video  Porucha trávicího ústrojí. Co může způsobit častý průjem?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání