Recepty na víkendová jídla z jednoho hrnce: Kuře, vepřová i nadýchaná žemlovka
-
Máte honičku, jste v jednom kole, ale přesto se nechcete šidit na dobrém a vydatném jídle? Pak určitě zkuste pokrmy z jednoho hrnce! Nejen že si ušetříte energii, budete mýt méně nádobí, ale především si skvěle pošmáknete!
- 1.
Vepřová plec z jednoho hrnce
POTŘEBUJETE: ✔ 3 lžíce olivového oleje ✔ 1 kg vepřové plece (na kostky) ✔ velkou cibuli, na kostky ✔ 6 stroužků česneku na malé kousky ✔ 3 lžíce mleté sladké papriky ✔ ½ lžičky chilli vloček ✔ 2 konzervy celých rajčat ✔ 1,5 l kuřecího vývaru ✔ 350 g rýže ✔ ½ hlávky zelí nasekané na menší kousky
POSTUP: Ve velkém hrnci rozpalte 2 lžíce olivového oleje. Maso osolte a opepřete a postupně opečte dohněda. Odložte ho na stranu. Snižte plamen, do hrnce dejte zbývající lžíci olivového oleje a na ní orestujte doměkka cibuli. Přidejte česnek, papriku a chilli vločky a zhruba 1 minutu míchejte, dokud se koření nerozvoní.
Rajčata rozmačkejte, nejlépe to půjde rukama, a přidejte do hrnce spolu s polovinou vývaru. Promíchejte vařečkou, přidejte maso i se šťávou, kterou pustí, a přiveďte k varu. Snižte plamen a nechte zvolna vařit 30–40 minut, až maso změkne.
Vsypte rýži, přidejte zelí a zbývající vývar, přiveďte opět k varu a zvolna vařte ještě 15–20 minut, dokud není hotová rýže. Sundejte z plotýnky, dochuťte solí, pepřem a paprikou.
- 2.
Žemlovka
POTŘEBUJEME: ✔ 8 plátků toustového chleba nebo veky ✔ 50 g másla ✔ 8 lžic meruňkového džemu ✔ 2 nastrouhaná jablka ✔ 300 ml mléka ✔ 250 ml smetany ✔ 3 velká vejce ✔ hrst rozinek ✔ 4 lžíce cukru ✔ moučkový cukr na posypání
POSTUP: Všechny plátky chleba (veky) namažte z obou stran tenkou vrstvou másla. Čtyři namažte (z jedné strany) marmeládou – každý jednou lžičkou – a navrch rozdělte strouhaná jablka. Přiklopte zbylými chleby, abyste získali čtyři sendviče. Příčně je překrojte do trojúhelníku a ty vyskládejte do větší zapékací mísy. Troubu rozehřejte na 160 °C. Mléko rozmíchejte se smetanou a vejci, přidejte rozinky, cukr, případně i whisky a směsí přelijte chleby.
Nechte 30 minut nasáknout. Pak navrch rozdělte zbylou marmeládu a pečte 45 minut až hodinu, aby směs zkaramelizovala a chléb opět získal obrysy. Pocukrujte a podávejte.
- 3.
Pečínka z jednoho pekáče
POTŘEBUJETE: ✔ 800 g vepřové pečeně ✔ 40 ml oleje ✔ sůl a pepř ✔ lžičku kari ✔ lžičku grilovacího koření ✔ lžíci medu ✔ lžíci hrubozrnné hořčice ✔ 4 brambory ✔ 1 mrkev a petržel ✔ ¼ celeru ✔ 1 jablko a hrušku ✔ 2 stonky řapíkatého celeru ✔ 2 cibule ✔ 4 stroužky česneku ✔ petrželovou nať
POSTUP: Nakrájejte 800 g vepřové pečeně na 4 plátky po 200 g. Do misky dejte 40 ml oleje, sůl, pepř, lžičku kari, lžičku grilovacího koření, lžíci medu a lžíci hrubozrnné hořčice a vše smíchejte na marinádu. Polovinou marinády potřete maso a přendejte ho na plech opatřený pečicím papírem.
Omyjte 4 brambory, mrkev, petržel, ¼ celeru, jablko, hrušku a 2 řapíky celeru nebo jinou kořenovou zeleninu, která vám zbyla, a pokrájejte na větší hranoly. Očistěte 2 cibule a nakrájejte je na měsíčky. Nožem rozmáčkněte 4 stroužky česneku a vložte je k připravené směsi zeleniny a ovoce.
Vše dohromady promíchejte se zbytkem marinády a vsypte na plech k masu. Dejte do předehřáté trouby péct na 250 °C po dobu 20 minut. Upečené maso se zeleninou přendejte na servírovací talíř, dozdobte 4 snítkami petrželové a mrkvové natě a ihned podávejte.
- 4.
Kuřátko z jednoho plechu
POTŘEBUJETE: ✔ 1 kuře ✔ sůl a pepř ✔ 2 šalotky ✔ 3 karotky ✔ 1 pórek ✔ svazek ředkviček ✔ 300 g brambor ✔ 2 lžíce slunečnicového oleje ✔ 20 g másla ✔ 200 g zelených fazolek✔ 150 ml bílého vína ✔ 1 l kuřecího vývaru ✔ 180 ml smetany na vaření (12%)
POSTUP: Kuře opláchněte, osušte a zevnitř i zvenčí osolte a opepřete. Zapněte troubu a nastavte na 180 °C. Šalotku nakrájejte nahrubo, karotky rozčtvrťte, promytý pórek pokrájejte na nudličky. Ředkvičky zbavte natě a omyjte. Čtyři ředkvičky nakrájejte na plátky, ostatní jen přepulte. Brambory ve slupce omyjte a rozpulte.
Rozpalte hlubokou pánev. Vlijte olej a vložte 5 g másla se šalotkou. Orestujte dosklovata a přisypte nakrájenou zeleninu, na ozdobení si nechte stranou pouze plátky ředkviček a trochu pórku. Promíchejte, vlijte víno a nechte odpařit. Vsypte brambory, osolte a opepřete.
Vše přendejte do pekáčku, podlijte vývarem a vložte kuře tak, aby mu tekutina sahala asi 3 cm vysoko. Na kuře vložte kousek másla a pečte 40 minut přiklopené. Na posledních 20 minut pečení odkryjte a ke konci pečení vlijte k zelenině smetanu. Před podáváním posypte plátky ředkviček a pórkem.
VideoVideo se připravuje ...Recept: Šoulet Videoredakce ženských webů