Inspektoři Státní zemědělské a potravinové inspekce nechali začátkem února zavřít čínskou restauraci Shang Hai poblíž zastávky I. P. Pavlova v Anglické ulici. Jejich kontrola v provozovně odhalila nepořádek, který si žádný zákazník za dveřmi do kuchyně nechce ani představit. Podle fotografií, které inspekce na místě pořídila, bylo bistro prolezlé škůdci, o čemž svědčí například výskyt trusu hlodavců. Že si provozovatel s úklidem hlavu zrovna dvakrát nelámal, bylo patrné především na podlaze nebo zanesených zákoutích, kde se válely nedopalky, zbytky a jiné odpadky.

Naši inspektoři uvnitř provozovny společného stravování zjistili výrazné zanedbání hygienických podmínek včetně výskytu myšího trusu či znečištěných prostor. Na základě těchto zjištění jsme kontrolované osobě uložili úplný zákaz užívání prostor,“ uvedla inspekce na svých facebookových stránkách Potraviny na pranýři.

Šílený nepořádek a nános špíny odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v čínské restauraci v Anglické ulici.
Autor: Státní zemědělská a potravinová inspekce

„Inspektoři SZPI uvnitř provozovny zjistili stopy po působení hlodavců v podobě jejich exkrementů a výrazně zanedbaný úklid, což bylo patrné ze znečištěných podlah v kuchyni, zanedbaných chladicích a mrazicích zařízení, zanesených odtokových kanálků či nezakrytých odpadkových košů. V prostorách restaurace se navíc nacházely předměty nesouvisející s předmětem podnikání, jak vyplývá i z pořízené fotodokumentace,“ konstatuje inspekce.

Klasická čínská restaurace nabízela běžná a známá jídla asijské kuchyně od sushi, přes čínské polévky až po smažené nudle. Cenově se pohybovala spíše v nižší cenové kategorii, o žádnou luxusní restauraci se tedy nejednalo. Ani to ale výrazně zanedbaný úklid neomlouvá. Překvapivé je, že podle recenzí ve vyhledávačích a na donáškových službách si zákazníci ale bistro poměrně oblíbili. Ve většině případů je hodnotili nejvyšším možným ohodnocením a pochvalovali si milou obsluhu. O tom, v jakých podmínkách se jejich jídlo připravuje, tak neměli nejmenší tušení.

Zákazníci si jídlo pochvalovali

„Výborná čínská restaurace, široká nabídka jídel. Obsluha byla velice milá, jídlo bylo připravené rychle. Opět zde (ostatně jako téměř každé čínské restauraci v Praze) dávají na výběr mezi menu v češtině a v angličtině, přičemž hlavní rozdíl není v jazyce, ale v cenách, chce to ostražitost. Nicméně jídlo bylo výborné, takže tento podnik můžu doporučit,“ pochvaloval si v jedné z recenzí zákazník Tomáš, který jí udělil pět z pěti hvězdiček.

Že něco není v pořádku, neodhalili podle recenzí ani stálí zákazníci: „Jsem tady stálý zákazník. Jím tu každý týden. Včera sem přišel nový číšník. Má velmi dobrý přístup, hodně se usmívá. Pokrmy jsou také chutné.“

Mezi recenzemi se vyskytlo samozřejmě také několik nespokojených zákazníků, jedná se ale o spíše ojedinělé případy. Autoři nespokojených recenzí si však na čistotu stěžovali jen velmi zřídka, většina z nich se vyjadřovala především k neuspokojivé chuti jídla.

Inspekce nechala provozovnu uzavřít prvního února a nařídila jejímu majiteli dát vše do pořádku. Ten podle všeho neváhal a pustil se do hloubkového úklidu. Potravinová inspekce totiž zákaz v pátek 10. února uvolnila, což by se bez opětovné kontroly nestalo. Provozovatel otevřel kuchyň ještě ten den a už nyní je možné si v restauraci opět objednat.

Fotogalerie
11 fotografií