Potravinové alergie a intolerance patří dle mnoha odborníků mezi typické zdravotní obtíže 21. století. Lidí, kteří si musejí hlídat svůj jídelníček, je čím dál více. „Nejde přitom jen o vyvarování se konzumace určitých potravin, obzvláště těžcí alergikové si musejí dávat pozor i na takzvanou křížovou kontaminaci. Někdy k alergické reakci stačí jen to, že jsou bezpečné a problémové potraviny krájeny stejným nožem, na stejném prkénku nebo servírovány na stejném talíři,“ upozorňuje Barbora Kovandová, výkonná ředitelka společnosti Blex, která se specializuje na výrobu a prodej kuchyňského náčiní.

Odhaduje se, že potravinová intolerance trápí kolem 25 % populace. Potravinové alergie, tedy reakce imunologické povahy, pak dle různých zdrojů postihují až 5 % dospělých a 8 % dětí, u nichž ale mohou v průběhu života vymizet. „Alergie je nepřiměřenou imunitní reakcí na látky, s nimiž se běžně setkáváme. Intolerance je nežádoucí reakcí na potravinu, která je způsobena enzymovým deficitem či přítomností dráždivé nebo farmakologicky účinné látky,“ vysvětluje MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu a vedoucí lékař oddělení léčebné výživy FN Motol.

Téma potravinových alergií a intolerancí nabývá na aktuálnosti v letní sezóně, kdy lidé častěji vyrážejí na výlety spojené s návštěvou restaurací, baví se na venkovních akcích, a hlavně si užívají letní dovolenou. Její plánování může být pro alergiky či rodiče dětí potýkajících se s intolerancí či alergií náročnější, není však potřeba se zbytečně stresovat, stačí se připravit.

1) Seznamte se s možnostmi stravování v cílové destinaci

Budete-li ubytováni v hotelu s nabídkou stravování, dopředu se informujte o možnostech jídel pro alergiky. Pokud si jídlo budete obstarávat sami, zjistěte si, kde si v okolí vašeho pobytu můžete nakoupit. Vzít si můžete i vlastní jídlo, výhodnější jsou v tomto ohledu potraviny trvanlivé. Ovoce, zeleninu, maso a podobně si raději kupujte v místě. Vhodné je přitom mít po ruce sestavený „slovníček“ týkající se alergenů v jazyce země, kde dovolenkujete.

2) Na cestu si zabalte vlastní svačiny

Pokud do místa dovolené cestujete letadlem, raději si po dobu letu připravte vlastní občerstvení, které si zabalíte do příručního zavazadla. Personál letadla o tom informujte. Jedete-li autem nebo vlakem, nemusíte se ohlížet na váhové limity a vézt si zásob, kolik chcete.

Svačinu si pečlivě a hygienicky zabalte.
Autor: kulinaria.cz

3) Gastro provozy: Ptejte se, ptejte se a ptejte se

Gastronomické zážitky k letním dovoleným patří a byla by škoda, kdyby se o ně alergici museli ochudit. Na pouliční stánky ovšem dávejte velký pozor a opakovaně se ujišťujte, zda jídlo neobsahuje „vaše“ alergeny. V restauraci nespoléhejte jen na to, co je napsáno v jídelním lístku, k chybě může dojít kdykoliv. Raději informujte o své alergii či nesnášenlivosti určitých potravin personál a výběr jídla s nimi konzultujte. Vedle složení jídel se zajímejte i o způsob přípravy: máte-li alergii na ořechy, je pro vás podstatné i to, zda například nebyl smažený pokrm připravován na oleji z ořechů.

4) Léky vždy po ruce, dítěti pořiďte „náramek záchrany“

Před odjezdem na dovolenou se zásobte potřebnými léky a mějte je vždy po ruce. Pro jistotu si s sebou berte i jejich příbalové letáky nebo si nechejte od lékaře napsat složení léku a dávkování. Tyto informace si pak ideálně pomocí překladačů přeložte do potřebného cizího jazyka. Pokud byste pak museli léky v zahraničí dokupovat či shánět alternativu, rozhodně vám to pomůže. Zjistěte si také, kde je v místě vašeho pobytu nejbližší nemocnice, kde případně můžete hledat rychlou pomoc. Může se vám přitom hodit mít lékařské potvrzení o vaší alergii či alergii dítěte. Zvláště v případě dětí-alergiků bývá užitečné vybavit děti identifikačním náramkem či kartičkou, kde budou kromě kontaktu na rodiče uvedeny i informace o alergii dítěte.