Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Češka popsala ničivé zemětřesení v Maroku: Bylo to, jako když přímo za vámi jede vlak!

Autor: pma, ČTK, BLK - 
11. září 2023
05:00

V pátek večer zasáhlo centrální Maroko ničivé zemětřesení o síle 6,8 stupně. Ohnisko zemětřesení bylo v hloubce 18,5 kilometru, zhruba 70 kilometrů jihozápadně od Marrákeše a 60 kilometrů severovýchodně od města Tarúdant. Přírodní katastrofa si vyžádala už více než 2100 mrtvých, další tisíce tvoří zranění. V zasažené zemi je podle českého cestovatelského systému Drozd přibližně 170 Čechů. Mezi nimi je i masérka a lektorka jógy Ewa Ohlídalová, která Blesku popsala, jak probíhaly otřesy.

Marocké surfařské městečko Imsouane leží přibližně130 kilometrů od epicentra pátečního zemětřesení 6,8 stupně, které bylo v zemi nejsilnější za posledních 100 let. V přímořském Imsouane pobývá i masérka a lektorka jógy z Češka Ewa Ohlídalová. Ta do Maroka jezdí pravidelně. Letos se na zasloužený odpočinek u moře vydala se synem a jeho přítelkyní. Nikdo z nich ale ani v nejhorším snu netušil, co se během jejich dovolené přihodí.

„Dnes jsme na vlastní kůži zaznamenali zemětřesení v Maroku o síle 6,9 stupňů a pohltil nás strach. Ne hned. Až když nám došlo, že jde o zemětřesení a musíme ven a možná to nebude poslední,“ svěřila se v sobotu ráno Češka na sociálních sítích. Přiznala, že i když je Imsouane od epicentra vzdálené přes 100 kilometrů, otřesy, které na vlastní kůži zažila, byly velmi nepříjemné.

Video  Češka natočila první chvíle po zemětřesení v Maroku.  - Se svolením Ewy Ohlídalové
Video se připravuje ...

„Je to, jako když těsně za tebou jede vlak. Takže nám chvíli trvalo, než nám došlo, že je to zemětřesení. Půda se ti pod nohama pohybuje jak na vibrační desce. Chceš došlápnout, a ono to má tendenci uhnout,“ popsala Ewa první chvíle. Zemětřesení ji a její rodinu zasáhlo, když se akorát chystala spát. „Někteří však už spali, a tak než seběhli schody, bylo po otřesech. V Marakéši neměli někteří prostě šanci utéct. Tohle už zažít nechceme,“ doplnila žena.

V rozhovoru pro Blesk lektorka jógy přiznala, že největší zděšení přišlo až poté, co zemětřesení skončilo. „Dolehlo to na mě až dnes (v sobotu, pozn. redakce) odpoledne. Uvědomění si, jaké jsme měli štěstí,“ svěřila se. Maročané mezi sebou podle Češky cítí velkou sounáležitost a snaží si pomáhat. „Zjišťuje se, kde komu co zemětřesení vzalo a plánují se už sbírky věcí pro ty, co přišli o všechno, mnohdy i o členy rodiny,“ doplnila Ewa s tím, že po svém nedělním návratu do ČR chce řešit sama sbírku na pomoc zasaženým oblastem.

V zasažené zemi je podle českého cestovatelského systému Drozd přibližně 170 Čechů. Zemětřesení v pátek bylo v Maroku podle seizmologů nejsilnější za celé století, úřady k sobotnímu večeru evidovaly přes 2100 mrtvých a podobný počet zraněných. Bilance obětí však patrně poroste.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího životního pojištění

jarmusch ( 11. září 2023 13:41 )

Vy si opravdu myslíte, že si dělala selfie s tou paní s dítětem ??? Vy nepoznáte, že jsou to 2 různé fotografie ? A že se paní směje ? Asi jí redakce napsala ať pošle nějakou svou fotku, aby si čtenáři mohli přidat obličej k příběhu, no a paní poslala co poslala, chtěla vypadat dobře, takhle se určitě nefotila po zemětřesení, ale před ním. To spíš redaktorka jí měla napsat, aby poslala fotku, kde se nesměje, že se to nehodí ...

Milan Pravda ( 11. září 2023 12:00 )

Vice JAK 2000... Ktery vul to psal?

bersimalinecka ( 11. září 2023 09:20 )

je to očividné

pisecanda ( 11. září 2023 08:05 )

Fakt trapárná, paní vytlemena,asi to neštěstí tolik neprožívá.

bersimalinecka ( 11. září 2023 06:34 )

6,8 stupně zas není tolik.ale podívejte se z čeho jsou budovy postaveny.Ve většině jsou to jen nějaké ručně uplácané vyschlé cihly či co.Hromady prachu.Všichni kdo tam v Africe kolonizovali a měli užitek z těženého,si doma stavějí bezpečné paláce a tam na lidi kašlou.To mě na tom štve.

Zobrazit celou diskusi