Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jaká bude letos sezóna virů? Hrozí trojnásobná epidemie! Senioři, očkujte se, radí lékaři

  • Autor: ula - 
    9. 10. 2023
    05:00

    Chřipka je virová infekce, kterou se může nakazit kdokoli bez ohledu na věk. Riziková je však zejména u starších lidí. Ačkoli ji mnozí vnímají jako mírné onemocnění, může mít těžký průběh, způsobit velmi vážné zdravotní komplikace a v krajním případě i úmrtí. Zvláště závažný může být chřipkový zápal plic, kterému podlehne až polovina pacientů. Lékaři apelují zejména na seniory a také na lidi s oslabenou imunitou, aby se nechali proti chřipce očkovat, je pro ně určena speciální vysokodávková vakcína. Jaké mýty o chřipkové vakcíně lékaři vyvrací? A jaká bude letošní chřipková sezóna?

  • 1.Nebezpečí pro seniory

    Světová zdravotnická organizace  (WHO) doporučuje, aby bylo proti chřipce očkováno alespoň 75 % osob starších 65 let. Tento cíl se u nás dlouhodobě nedaří plnit. Přestože starší lidé jsou v České republice nejvíce proočkovanou skupinou, vakcínu proti chřipce dostává jen zhruba každý čtvrtý, tedy 25 %, přitom v USA nebo Velké Británii se toto číslo pohybuje kolem 70 %.

    „V České republice zemře ročně na chřipku 1500 až 200 lidí. Odhady činí ale i číslo až 5000 tisíc lidí. Z toho tvoří 75 - 80 % lidi nad 65 let,“ říká MUDr. Eva Topinková, přednostka Geriatrické kliniky 1. LF UK a VFN.

    Virus chřipky Virus chřipky | Profimedia

  • 2.Závažný chřipkový zápal plic

    Ačkoli se mnozí domnívají, že chřipka postihuje pouze dýchací cesty, není tomu tak. V některých případech se může rozvinout v bakteriální infekci, která může postihnout celé tělo a vyústit v zápal plic, zánět pohrudnice nebo zánět srdečního svalu.

    „K úmrtí dochází buď v důsledku samotné virové infekce, nebo v důsledku komplikací bakteriální superinfekce či zhoršením jiného chronického onemocnění, jako je například chronická obstrukční plicní nemoc u kuřáků, průduškové astma, cukrovka, vysoký krevní tlak nebo ischemická choroba srdce,“ říká MUDr. Lukáš Kohout z Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol a dodává: „Velmi závažný je zejména chřipkový zápal plic, kterému i přes intenzivní péči podlehne až polovina pacientů.“

    „Ten se projevuje dušností, horečkami a člověk bude mít nízké hodnoty saturace, tedy bude mít málo okysličenou krev,“ vysvětluje lékař.

    Virus chřipky Virus chřipky | Profimedia

  • 3.Na chřipku umírají i mladí lidé

    Podle MUDr. Kohouta mohou na chřipku zemřít i mladí lidé, záleží ovšem na jejich imunitním systému. „Většinou se to týká lidí, kteří jsou obézní nebo mají další přidružená onemocnění. Záleží to také, jakou má silnou infekční dávku. Čím je větší, tak průběh chřipky bývá mnohem těžší,“ dodává lékař.

    Virus chřipky Virus chřipky | Profimedia

  • 4.Mýtus: „Očkoval jsem se, stejně jsem to chytil“

    Mezi lidmi koluje o očkování proti chřipce řada mýtů. Ten nejčastější je „očkoval jsem se a chřipku jsem stejně dostal, tak proč se očkovat“. „Ano, to se může stát. Očkování vás neochrání před nákazou, ale ochrání vás před riziky, které onemocnění přináší. Sníží závažnost průběhu, sníží délku trvání nemoci a samozřejmě riziko úmrtí,“ vysvětluje profesorka Topinková.

    Vakcíny proti chřipce a pneumokokům Vakcíny proti chřipce a pneumokokům | Blesk

  • 5.Mýtus: „Už jsem to měl, nechytím to zas“

    Často také senioři říkají, proč by se měli očkovat, když už chřipku měli, případně, že „se očkuje nějak moc“.

    „Je opravdu důležité nepodlehnout představě, že očkování proti chřipce jednou před lety nebo překonání chřipky znamená doživotní imunitu. Nebezpečí chřipky totiž spočívá v tom, že její viry neustále mutují a každý rok se objevují zcela nové typy. Proto je základem prevence každoroční očkování,“ upozorňuje MUDr. Milan Trojánek, přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol.

    „Zároveň je dobré očkovat se proti různým patogenům, protože očkování působí preventabilně,“ dodává MUDr. Topinková.

    Očkování proti chřipce Očkování proti chřipce | Profimedia

  • 6.Mýtus: „Vakcíny nejsou účinné!“

    Další námitkou, proč by se lidé měli očkovat, je tvrzení, že „vakcíny nejsou možná účinné“. „Chřipkové vakcíny se vyrábí už mnoho let, jejich účinnost je sledována na desetitisícových vzorcích populace. Žádným jiným způsobem nelze dosáhnout tak účinné ochrany proti tomuto virovému onemocnění. U starších lidí očkování proti chřipce významně snižuje riziko hospitalizace z důvodu zápalu plic i riziko úmrtí, to je vědecky podloženo,“ dodává k tomu profesorka Topinková.

    Chřipku je třeba vyležet (ilustrační foto). Chřipku je třeba vyležet (ilustrační foto). | Profimedia

  • 7.Speciální vakcína pro seniory

    Od loňského roku je k dispozici také vakcína vyvinutá speciálně pro starší populaci. K jejímu vývoji vedlo mimo jiné zjištění, že v důsledku stárnutí a s ním spojených změn v imunitním systému dochází také k rychlejšímu oslabení imunity získané očkováním. Hladina protilátek po očkování totiž u starších lidí klesá rychleji. V čem jsou tedy tyto „seniorské“ vakcíny jiné? Jejich složení je přizpůsobené potřebám stárnoucího organismu a poskytují tak účinnou ochranu právě ve vyšším věku. Seniorům od 65 let je proto také plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

    Pacient si ji může vyžádat u svého praktika či zajít do očkovacího centra nebo zdravotního střediska.

    Virus chřipky Virus chřipky | Profimedia

  • 8.Kdy se jít očkovat?

    „Důležité je také správné načasování očkování. Právě u starších osob je ideální zahájit očkování v druhé polovině října, aby byla zajištěna maximální účinnost a co nejvyšší hladina protilátek proti chřipce právě v době vrcholící chřipkové sezóny, která u nás trvá zhruba od prosince do března,“ radí MUDr. Kohout s tím, že toto načasování v období říjen až prosinec doporučuje i Česká vakcinologická společnost.

    Očkovat je samozřejmě možné i později, ale je třeba mít na paměti, že tvorba protilátek trvá přibližně dva týdny.

    Česká vakcinologická společnost doporučuje, aby všichni dospělí nad 50 let byli proti chřipce očkováni.

    Virus chřipky se rád mění, aby se na něj nemohl náš imunitní systém připravit. Virus chřipky se rád mění, aby se na něj nemohl náš imunitní systém připravit. | Profimedia.cz, archiv

  • 9.Bude trojnásobná epidemie?

    Letošní sezóna může být podle epidemiologů více riziková, ale také podle amerického CDC méně předvídatelná. Očekávají se závažnější respirační infekce vyvolané virem SARS-CoV-2, virem chřipky a respiračním syntecytiálním virem. Někteří vědci už použili výraz „Tripledemic“ - tedy trojnásobná epidemie.

    Video  Do každého ramene jednu: Válek apeluje na očkování proti covidu i chřipce, dá se zvládnout naráz.  - ČTK/Blesk
    Video se připravuje ...

     

krapotkin ( 9. října 2023 10:25 )

To je jen začátek. Od téhle vlády p**omců se dočkáš ještě horších věcí. Doteď jsme všechno posílali na východ, teď budeme ještě podporovat Izrael.

krapotkin ( 9. října 2023 10:21 )

Jako kdyby jim nestačilo, že volně prodejné léky (většinou nezabírají, nebo jen málo) jsou čím dál dražší, např. Tebokan na jaře stál 179 Kč, dnes 289 Kč(dr.Max),359 (Benu), stejně třeba Valetol na jeře 89 Kč, dnes 125 Kč(Dr.Max), 129 Kč (Benu) a na netu už ho některé lékírny nabízejí za 149 Kč, totéž Voltaren jak prášky tak gel - stojí skoro dvojnásobek. Není tu tolik místa abych vyjmenoval celý zdražující sortiment lékáren.

nadčasový MP ( 9. října 2023 10:05 )

Uz ? Jen má 70 % obyvatel dlouhé vedeni?

nadčasový MP ( 9. října 2023 10:00 )

Vymažte je ze života, budete mít klid. Stejně vám nepomohou.

Tara-Tara ( 9. října 2023 09:45 )

Zobrazit celou diskusi