Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dozvuky „Pavlova“ summitu V4: Čaputová hrála prim, Nováková zaváhala, míní expert na etiketu

Autor: ver - 
24. listopadu 2023
05:00

Hlavy zemí V4 se ve středu setkaly na summitu na Pražském hradě, který poprvé ve funkci hostil prezident Petr Pavel. Vedle možností další spolupráce se řešila i otázka podpory Ukrajiny, kdy i maďarská prezidentka Katalin Nováková přikyvovala, že Ukrajinu je třeba podporovat dál a Rusko nesmí vyhrát. Na Slovensku si však povšimli i otázky etikety, v níž často vyniká slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. I tentokrát hrála v Praze prim, uvedl pro server Plus JEDEN DEŇ odborník na společenskou etiketu Jakub Abrahám. Co na Čaputové, která sama upozorňovala, že jde o její poslední setkání hlav států V4, ocenil? A kvůli čemu na červeném koberci sklidila drobnou kritiku Nováková?

Zatímco prezident Petr Pavel setkání hostil, polský prezident Andrzej Duda na další, jež se uskuteční příští rok právě v jeho zemi, zval. Maďarská prezidentka Katalin Nováková někoho možná trochu překvapila i jednoznačnou podporou Ukrajiny, Zuzana Čaputová se zase během svých slov na Pražském hradě částečně loučila. Takové setkání na úrovni prezidentů V4 bylo totiž její poslední, příští rok už svou funkci obhajovat nebude.

A tak si může do politického alba přidat i poslední společné foto. Právě její vystupování v Praze přitom sklidilo u sousedů i pochvalu.

„Naše prezidentka evidentně hrála během celé události prim. Svůj postoj má dokonale zvládnutý a nacvičený. Přesně takhle by měla stát žena v jejím postavení. Levá noha je mírně vysunuta a o krok vpřed,“ uvedl expert Abrahám, jenž je na Slovensku koučem společenské etikety.

Na Pražském hradě se koná summit prezidentů zemí Visegrádské skupiny (22. 11. 2023). Na Pražském hradě se koná summit prezidentů zemí Visegrádské skupiny (22. 11. 2023). | Blesk:RENATA MATEJKOVA

Abrahám se vyjádřil i k outfitům přítomných dam. Čaputová podle něj dokonale zvládla dodržet etiketu, když černé šaty doplnila lodičkovým výstřihem a kabátem. Ten jsme u ní sice viděli vícekrát, je ovšem velmi sympatické, že své kousky oblečení často recykluje, míní odborník.

„Délka sukně a zvolený kabát jsou absolutně v pořádku s etiketou. Prezidentka má v oblibě slovenské návrháře, pravděpodobně sáhla po jejich kouscích i v tomto případě,“ dodal Abrahám.

Neforemný kabát prezidentky Maďarska

„Prezidentka Maďarska nezvolila docela vhodný kabát. Délka i tvar působily neforemně,“ komentoval Abrahám outfit maďarské prezidentky Katalin Novákové.

Ta si jinak pražské přijetí pochvalovala a děkovala za organizaci prezidentu Pavlovi. Zaujal ji i inovativní prvek v podobě hudebního kvarteta, jež bylo připraveno pro hlavy států ve Španělském sále. Šlo o čtyři hudebníky z jednotlivých zemí V4. „I v oblasti kultury je celá řada hodnot, které nás spojují,“ pochvalovala si Nováková.

Na Pražském hradě se koná summit prezidentů zemí Visegrádské skupiny (22. 11. 2023). Na Pražském hradě se koná summit prezidentů zemí Visegrádské skupiny (22. 11. 2023). | Blesk:RENATA MATEJKOVA

A pochvalu pro Novákovou nakonec našel i expert na etiketu. „K jejímu celkovému outfitu však během focení v interiéru není co vytknout. Kalhoty a halenku, které zvolila, doplnila lodičkami ve stejné barvě, což v celkovém důsledku působilo docela vkusně a v byznys stylu,“ shrnul Abrahám.

Nováková pro pomoc Ukrajině

Ohledně jednání přitom panovaly obavy, zda se hlavy států V4 nedostanou i k rozporům - především v případě podpory Ukrajiny, kdy premiéři Viktor Orbán a nyní i Robert Fico v podpoře Ukrajinců výrazně mírní a na Slovensku dochází s novou vládou k obratu.

„Já jsem nenabyl dojmu v průběhu celého jednání, že bychom měli mezi našimi zeměmi na Ukrajinu nějak diametrálně odlišný názor. To, že se můžeme lišit v některých detailech, je naprosto přirozené. Ale shodli jsme se všichni na tom, že je v našem bezprostředním zájmu, aby Ukrajina ve svém úsilí uspěla a naopak Rusko neuspělo. Shodli jsme se v tom, že musíme nadále Ukrajinu podporovat ve všech druzích pomoci,“ ujišťoval Pavel.

„Samozřejmě jsou i otázky, ve kterých se do detailu neshodneme,“ připouštěla Nováková. „Máme společné stanovisko, které spočívá v tom, že Rusko nesmí vyhrát tuto válku. Stojíme za Ukrajinou,“ pokračovala maďarská prezidentka, jež jasně vzkázala: „Pomoc Ukrajině se budeme snažit poskytovat i nadále.“

Video  Pavel a Duda mluvili o hrozbě útoku Ruska. Maďarka Nováková i Čaputová podpořily v Praze Ukrajinu.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

risan ( 24. listopadu 2023 13:27 )

Když se o duševní a zejména morální úrovni zúčastněných nedá hovořit, tak pochválíme alespoň ten zevnějšek ) 😕

pravlast ( 24. listopadu 2023 12:57 )

A to má být politické jednání nebo módní přehlídka? Poněkud okoukané figuríny a celkově asi ne zrovna vysoký IQ,tzn.všechno úplně *na*prd.

milan1203 ( 24. listopadu 2023 12:51 )

👍 👍 👍

deafista ( 24. listopadu 2023 11:59 )

👎 Ta má opravdu skvělou zem k reprezentaci. Děti uštvou spolužáka k sebevraždě a dospělí jim přizvukují....Bude vůbec někdo za laxnost a nečinnost potrestán? Dostihne aktéry toho hrůzného činu pomsta? 👎

Uživatel_5650027 ( 24. listopadu 2023 11:41 )

Kdy byly "doby,jste měli všechno zadarmo, jsou dávno pryč!" Datace mě zajímá!

Zobrazit celou diskusi