Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Brutální vražda mladé Marušky v Pekle: Tělo bez končetin leželo v řece a srdce našli na pařezu!

Přírodní rezervace Peklo
Přírodní rezervace Peklo  (Autor: Profimedia)
Autor: jel - 
21. září 2023
05:00

Před 122 lety došlo v přírodní rezervaci Peklo u Nového Města nad Metují k brutální vraždě teprve patnáctileté Marie Suchánkové. To jak byly nalezeny její ostatky děsí i po letech! Kosti ležely ohořelé v ohništi, srdce na pařezu, tělo bez rukou a nohou vrah pohodil do řeky. Dívku zabil zloděj a pobuda Jan Jaroš, usvědčily ho i ukradené koláčky.

Vražda, která tehdy šokovala celé široké okolí, se stala v sobotu 21. září 1901. Maruška Suchánková se osudný den vracela z Lipí od švadleny Anny za svou rodinou do Mezilesí. Tam už ale dívka nikdy nedorazila. 

Jak informoval dobový deník Ratibor, ostatky Marie byly objeveny až dva dny po vraždě. Místní hajný našel poblíž řeky Metuje v rokli malé vyhořelé ohniště a v něm spálené kosti. Opodál pak leželo na pařezu neporušené srdce. 

Ohořelé kosti a srdce na pařezu

Vyděšený hajný ihned informoval příslušné úřady, které zjistily, že se jedná o lidské ostatky. „Dalším usilovným pátráním pak nalezen byl v řece Metuji ohořelý trup lidského těla, jemuž končetiny, vnitřnosti, jakož i hlava scházely; v kostech spálených nacházela se pouze část dolejší čelisti se zuby a trocha vlasů spletených,“ popsal detailně Ratibor hrozivý nález s tím, že u ohniště se nacházela také malá loužička krve. Na stromech kolem pak byly rozvěšeny kusy dívčina oblečení. Právě podle nich maminka Marie poznala, že obětí brutální vraždy se stala její dcera.

Podezření v první chvíli padlo na jistého alkoholika Smrčka z Lipí, protože jeho tělo bylo nalezeno jenom den poté, co hajný objevil ostatky Marušky. Místní spekulovali, že Smrček nebohou dívku zavraždil a pak si sám vzal život. 

Usvědčily ho i koláče

Později ale padlo podezření na tuláka Jana Jaroše. Ten byl krátce před zločinem propuštěn z vězení a měl na svědomí mnoho krádeží v okolí. Vraždu ale zapíral a tvrdil, že to neudělal. V soudní síni bylo ale vyslechnuto více než sto svědků, kteří vypovídali proti němu. Mimo jiné proti němu vypovídala také jeho milenka, která uvedla, že jí ten den přinesl posvícenské koláčky. A právě ty osudný den nesla Maruška.

Jaroš se nakonec k činu 2. června 1902 přiznal. Tvrdil ale, že vraždit nechtěl a činu lituje. „Dívka mě předešla a já ji dohonil a beze všeho, aniž bych si při tom co zlého pomyslil, jsem ji pohladil po tváři. Ona mě však udeřila. Já odskočil a uhodil sem ji holí přes hlavu a nešťastnou náhodou ona klesla k zemi,“ vypovídal podle zprávy v Ratiboru Jaroš u soudu. Deník doplnil, že během vyšetřování se zjistilo, že vrah chtěl dívku původně znásilnit, ona se bránila tak, že mu vyrazila zub. To Jaroše rozzuřilo natolik, že ji udeřil holí tak prudce, že ji zabil. S jejím tělem pak nakládal až neuvěřitelným způsobem. Odsouzen byl nakonec k trestu smrti oběšením a popraven byl 18. září 1902.

Video  Brutální vražda dvou stopařek. Z výpovědi a doznání vraha Krupičky mrazí  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání