Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nepředstavitelné utrpení: Lékař vysvětluje, jak byl Ježíš mučen před smrtí

Nepředstavitelné utrpení: Lékař vysvětluje, jak byl Ježíš mučen před smrtí
Nepředstavitelné utrpení: Lékař vysvětluje, jak byl Ježíš mučen před smrtí  (Autor: ČTK, Profimedia)
Autor: dce - 
7. dubna 2023
05:00

Velikonoce jsou pro většinu lidí svátkem oslav jara - znovuzrození hraje velkou roli v původním pohanském svátku ale i v jeho křesťanské obdobě. Neméně důležitý je ale i motiv smrti - Ježíš Kristus na Velký pátek umírá na kříži po trýznivém mučení. Ukřižování bylo dlouhá staletí běžným způsobem mučení a poprav zločinců, co vlastně ale oběti včetně Krista zabilo?

Ježíš Kristus byl dlouhou dobu trnem v oku římským i některým židovským obyvatelům Jeruzaléma. Pilát Pontský nad ním nakonec vynesl rozsudek smrti - Ježíše ale nejprve zbičovali.

„Vojáci používali biče z kožených řemínků, do nichž byly vpleteny kovové kuličky. Když se bič dotkl těla, kuličky způsobovaly hluboké modřiny a zhmožděniny, které se při dalších úderech roztrhly. Kromě toho byly na biči ostré kousky kostí, které v mase způsobovaly ošklivé tržné rány. Záda byla tak rozbitá, že některé hluboké rány občas obnažily páteř. Bičování zasáhlo celé tělo od ramen přes záda po hýždě a zadní stranu nohou. Bylo to prostě příšerné,“ popsal v knize Leeho Strobela Dr. Alexander Metherell. Mnohé oběti římského bičování umíraly ještě předtím, než je vůbec stihli ukřižovat.

To ale, jak je známo, nebyl Ježíšův případ. Následovala cesta na Golgotu, kde měl být Kristus popraven. Svědectví evangelií dokazuje i další Metherellovy lékařské závěry - například, že Ježíš trpěl hypovolemickým šokem (šok z nedostatku krve po bičování) - Ježíš cestu na Golgotu nezvládl a zhroutil se, v jedné části cesty navíc tvrdil, že má žízeň, což tuto teorii podporuje.

Ježíše nakonec na popravišti položili na zem a přibili mu ruce k horizontálnímu trámu kříže. Oproti běžně přijímanému vyobrazení Římané Kristovi probodli ruce hřeby až v zápěstí. „Tam je pevná pozice, která ruku bezpečně připevní. Kdyby oběti zarazili hřeby do dlaní, kůže

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání