Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ministr Válek v Blesku o výpadcích léků. Česko bude mít vlastní fabriku na antibiotika

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
5. prosince 2023
05:00

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek v pořadu Epicentrum ujistil veřejnost, že Českou republiku před Vánoci nečeká žádný zásadní výpadek antibiotik: „Antibiotik máme dostatek, máme opravdu velké množství penicilinu." Dále sdělil plány na budoucnost, včetně oznámení o možné výstavbě nové továrny na výrobu penicilinu v Česku.

„Bude hezká, bude moderní, bude česká,“ popsal ministr zdravotnictví s tím, že tuto informaci nemůže přesněji specifikovat a termín pro začátek stavby bude oznámen pravděpodobně začátkem příštího roku. „Nejpozději do prvních 14 dnů příštího roku oznámíme s panem premiérem, kdy začne výstavba fabriky na výrobu penicilinu v České republice. Já si myslím, že teď už jsem si to mohl troufnout říct, protože ta situace je opravdu daleko a řešíme poslední drobné technikálie, a máme shodu s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou i s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou,“ oznámil ministr Válek.

V současné době evidujeme v Česku výpadky některých léků: „Teď je výpadek léků, který slouží pro určitou skupinu neurologických pacientů, a ten výpadek je v celé Evropě, protože je jenom jedna fabrika, kde se vyrábí látka, z které se dělá tento lék, a ta látka se kontaminovala určitým cizorodým materiálem a tím pádem ji nechtějí vypustit, a produkce tak klesla zhruba o 30 až 40 %. " V reakci na tuto situaci potvrdil aktivní jednání s Evropskou lékovou agenturou a dalšími zeměmi.

V rámci dalších kroků k posílení odolnosti českého trhu ministr představil připravovanou novinku: „My teď intenzivně jednáme s určitou skupinou zemí v Evropě, které provádějí společné nákupy některých léků, jež jsou drahé. Chceme, aby nás přizvaly do této skupiny. Staneme se součástí celého týmu, což by mohlo výrazně zvýšit odolnost českého trhu vůči výpadkům." Tímto opatřením by mohlo dojít k efektivnějšímu zajištění dostupnosti dražších léků pro pacienty.

Agresivní vykopnutí

 Jedním z dalších opatření je i evropský lékový balíček, „který jsme vykopli, když jsme předsedali Evropské unii, a vykopli jsme ho poměrně agresivně. Tam je třeba říct, že tento balíček například říká, že zásoba u výrobců by neměla být tak, jak chceme my, 1–2 měsíce, ale dokonce, pokud projde, tak 6–12 měsíců. Je velmi tvrdý, protože si Evropa uvědomila, a myslím si, že to je zásluha i našeho předsednictví, že pokud nezvýšíme odolnost evropského trhu vůči výpadkům léků a nebudeme tvrdí vůči farma byznysu, tak na to doplatí občané Evropské unie,“ míní ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

nadčasový MP ( 5. prosince 2023 20:48 )

Navzdory tomu, že se nás ortodoxní medicína snaží přesvědčit o opaku, existuje tato prostá pravda:
"Dosud nikdo ještě neonemocněl kvůli nedostatku léků, které vyrábí farmaceutický průmysl. Tím, co skutečně způsobuje naše nemoci, je nedostatečná výživa v kombinaci s vystavováním toxinům."
Jednoho dne snad už konečně bude teorie o mikrobech a nepřirozených lécích poslána na smetiště vědeckých omylů, kam patří, a člověk znovuobjeví význam organické stravy bohaté na výživné složky, začne se vyhýbat toxinům a výživovým deficitům a bude dodržovat zdravý životní styl. Až se něco takového stane, naplní se možná i tato prorocká slova Thomase Edisona:

"V budoucnosti lékař nebude předepisovat žádnou medicínu, ale zainteresuje svého pacienta pro péči o tělesnou schránku, pomůže mu pochopit význam stravy a příčiny nemocí a jejich prevenci." 👍

Jirik-ta ( 5. prosince 2023 19:12 )

👍

Jirik-ta ( 5. prosince 2023 19:12 )

👍

stoura ( 5. prosince 2023 10:02 )

😃 👍 👍

stoura ( 5. prosince 2023 10:00 )

Neschopný ten člověk zůstane a ta fabrika se nepostaví, jsou to tlučhubové!!! 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa