Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ministr Válek v Blesku o slíbených miliardách pro lékaře: Hrozí blamáž?!

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
4. prosince 2023
11:48
Autor: pah, hol - 
4. prosince 2023
10:30

9,8 miliard korun - takovou částku slíbil v pátek premiér Petr Fiala českým lékařům a jednání se tak, podle jejích slov, pohnula z mrtvého bodu. Místopředseda Lékařské komory Jan Přáda požádal své kolegy, aby prozatím zajistili zdravotnickou péči. S výzvou o stažení výpovědí z přesčasů však zatím vyčkává. Jak se premiérovi za dvě hodiny podařilo něco, o co se ministr zdravotnictví Vlastimil Válek snažil několik měsíců?

I když ministr zdravotnictví  Válek ve studiu Epicentra dnes naznačil, že i on měl při vyjednávání tah na branku, 'gól padl' od premiéra Fialy. Jednoduše řečeno, premiér měl podle něho z titulu své funkce lépe nabito.

„On nabídl o 1,3, miliardy víc než byla ta poslední dohoda, na kterou já jsem měl puvoár od členů vlády, s kterými jsem o tom diskutoval, a pan premiér pochopitelně může nabídnout vyšší částku, protože je to velitel, šéf vlády. Ale ta zásadní věc byla, že tam padl návrh na mechanismus, jak ty peníze dospějí k jednotlivým lékařům, a to byl ten hlavní problém,“ okomentoval ministr páteční počin premiéra, po kterém došlo alespoň k částečně shodě s lékaři.

Zbraně neskládám

Podle ministra Válka ale čas na skládání zbraní - po bitvě, kterou mohou někteří považovat za prohranou - rozhodně nenastal. Nevyslyšel ani slova Miroslava Kalouska, který na sítí X vzkázal, že by to hodil Fialovi na hlavu.

„O rezignaci jsem neuvažoval. V kompetenci každého premiéra je jmenovat a odvolávat, respektive navrhovat a odvolávat ministry po dohodě s prezidentem. Takhle to měnit může,“ uvedl Válek.

Rezignace ministra Válka tedy rozhodně netrápí, co mu ale dělá starosti je jediná věc, která rozhodně ještě není dohodnutá a mohla by dobře rozjetý kolotoč výrazně zpomalit, možná zastavit.

„Jediná věc, ze které mám trošičku obavy, je, jak si rozdělí peníze lékaři, mladí lékaři, staří lékaři a nelékařští zdravotníci a ostatní zaměstnanci nemocnic. Tady se musí ty odborové skupiny navzájem dohodnout,“ odtajnil v Epicentru své obavy ministr zdravotnictví a doufá, že k žádnému fiasku nedojde. 

Kolik komu padne?

„Blamáž, samozřejmě hrozí, pokud se ty odborové skupiny nedohodnou, jak ty peníze rozdělí. Toto je jediná neznámá, je známý způsob posunutí těch peněz. Ten padl na jednání u pana premiéra, a odbory, lékaři a všichni s ním souhlasili. Ten mechanismus je známý, je známá suma, to, co není známo, jak si to mezi sebou rozdělí,“ nastínil Válek bolavé místo dohody, která padla minulý týden jen pár hodin před tím, kdy měli začít platit výpovědi lékařů z přesčasů. 

Právě o mechanismu přerozdělení peněz je má Válek dnes jednat nejprve s řediteli zdravotních pojišťoven a po té, také se zástupci mladých lékařů a lékařských odborů. Věří ale, že se podaří dohodu dnes definitivně stvrdit a lékaři své dřívější výpovědi stáhnou. 

„Jsem připravený pokračovat v tom jednání po velké tripartitě klidně do půlnoci tak dlouho, jak bude potřeba,“ dodal ministr.  

V Česku chtějí postavit továrnu na penicilin

Válek v Epicentru ale nemluvil jen o současné situaci ve zdravotnictví. Řeč přišla také na nedostatek některých léků v lékárnách. Podobný scénář, jako byl vloni, kdy nebyly například dětské sirupy, prý ale letos nehrozí. Válek přislíbil, že Česko má léků v tuto chvíli dost a bude mít ještě víc.

„Antibiotik máme dostatek, máme opravdu velké množství penicilinu. Podařilo se dovézt mimořádným způsobem, velké množství penicilinu,” garantoval ve studiu Blesk Zpráv Válek. 

Česko by navíc mělo být už brzy soběstačné ve výrobě penicilinu. Ten by se měl vyrábět v nové továrně přímo u nás. 

„Pevně věřím, že do konce roku, nejpozději do prvních 14 dnů příštího roku, oznámíme s panem premiérem, kdy začne výstavba fabriky, výrobu penicilinu v České republice,” uzavřel ministr Válek s tím, že s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) a ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou (STAN) už řeší poslední drobné technikálie.

Další problém, který tíží ministra Válka je stav dětské psychiatrie u nás a to včetně léčeben. Pacientů přibývá bohužel stále víc, ale volných lůžek je zoufale málo a psychiatrické nemocnice jsou mnohdy v žalostném stavu. Ministr hledá řešení.

200 lůžek navíc

„Požádal jsem psychiatrickou společnost, aby zvážila, jestli v případě adolescentů by neměl po aspoň omezenou dobu vzniknout nějaký systém, kdyby dospělí psychiatři, kteří se starají o dospělé, se mohli věnovat i adolescentům a stejným způsobem, aby byly podporována ta lůžka pro adolescenty, proto jsme uvolnili peníze z národního plánu obnovy a z iropu, které jdou na budování nových lůžek, anebo transformaci lůžek právě pro tyto pacienty,“ uvedl Válek.

Lounská léčebna je historická tragédie

Ministr dodal, že na realizacích projektů renovací a obnovy pracují. Zmínil například nemocnici v Hořovicích, což je psychiatrické zařízení, kde vznikly nejenom nová lůžka pro dospělé, ale i pro adolescenty. Neopomenul ani nemocnici v Opařanech, kterou zachránil před zavřením. Velké plány má i s léčebnou v Lounech, kterou přirovnal k historické tragédii. Lounská léčebna je teď umístěna v budově v pronájmu u soukromého majitele, jenže objekt stojí na pozemku jiného soukromého subjektu. Podle Válka se léčebna ocitla ve velmi složité situaci.

Chceme koupit v Lounech pozemek od soukromého subjektu. Doufám, že se to podaří ještě této vládě nebo co nejdříve a na tomto pozemku, na vlastním pozemku, který bude patřit státu, postavit léčebnu, která bude patřit státu, která bude moderní. Teď krátkodobě můžeme investovat dovnitř do té léčebny, vymalovat, vyměňovat dveře, ale nemůžeme ten barák třeba zateplit,“ vysvětlil ministr s tím, že už požádal cestou vrchního ředitele, aby paní ředitelka vstoupila do daleko intenzivnějšího jednání s majitelem domu a klidně i za cenu navýšení.

 

Jiří Naitovský ( 5. prosince 2023 02:50 )

Tak jednak jste úplně hloupý, druhak jste úplný debil. To, co píšete, je nepodložený nesmysl. Uveďte zdroj. Anebo vlastně možná nemusíte, jste totiž úplně mimo mísu. Ten vlastní nemsyslný úblitek si laskavě ukliďte sám...

profano ( 4. prosince 2023 22:07 )

👍👍👌

Jarda Hlíva ( 4. prosince 2023 21:00 )

Jarda Hlíva ( 4. prosince 2023 21:00 )

sekebo ( 4. prosince 2023 19:21 )

Já mám nápad, pojďme přidat 10 mld. nepedagogickým pracovníkům a 10 mld. pracovníkům na úřadech a 10 mld. pracovníkům na poště a 10 mld. policistům a 10 mld. hasičům a 10 mld. řidičům a 10 mld. pracovníkům na vysokých školách a 10 mld. pracovníkům v kultuře a další desítky, možná stovky miliard lidem, které jsem nezmínil a kteří si to určitě zaslouží a jejichž platy jsou taky zhruba třetinové proti Německu. Je snad někdo proti takovému skvělému nápadu ??? Doufám, že hlavně doktoři ty požadavky chápou a plně mě podpoří...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa