Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kmenta o kauze IKEM: Válkův tanec mezi vejci a proč ještě Fiala neodvolal svého poradce?

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
21. listopadu 2023
12:05

Kauza IKEM je složitější, než po prvním zveřejnění obvinění Generální inspekcí bezpečnostních sborů, kdy se zdálo být jasné, kdo jsou ti dobří – lékaři Jan Pirk a Ivan Netuka a kdo ti zlí – bývalý ředitel IKEM Michal Stiborek a jeho zástupce Jiří Malý. Hovořil o tom v pondělním Epicentru investigativní novinář magazínu Reportér a spisovatel Jaroslav Kmenta. Jedním z klíčových materiálů jsou podle něj modré desky, kterými Stiborka údajné vyhrožoval zmíněným lékařům. V nich se totiž údajně nachází evidence offshorových struktur a neetických výběrových řízeních pro IKEM, ve kterých figurovali právě doktoři Pirk a Netuka, kteří jsou navíc oba politicky angažovaní. Proč jsou reakce předních představitelů státu na tuto kauzu spíše rozpačité?

Pan ministr Válek, se zdá, že se úplně nezprofanoval na kauze IKEM. Tancoval mezi vejci, nevěděl, jak udělat úkrok, aby vyhověl premiérovi, a zároveň nezklamal své stranické partnery,“ hodnotí Jaroslav Kmenta reakci ministra zdravotnictví Vlastimila Válka na dění kolem IKEM.

„Ministr Válek nemá takový ten cvičený mediální projev. On to není úplně politik tělem i duší, že by vyrůstal někde před 20 lety jako politický manažer. On je to vážený pan doktor, rozumí té problematice a rozumí zdravotnictví, ale neumí to asi úplně dobře komunikovat,“ vysvětluje Kmenta, proč je logické, že je často vystaven kritice, kterou mnohdy využívají jeho političtí konkurenti.

V rámci kauzy kolem jedné z nejprestižnějších nemocnic Česka byla také zveřejněna textová zpráva, kterou odeslal 13. prosince 2022 Ivan Netuka, Janu Pirkovi: „Ahoj Honzo, budeme muset přitvrdit, Válek je prase, takže gloves off. Prosím zakleknout na toho R.Krause.“ Podle informací Jaroslava Kmenty měli kvůli tomu Markéta Pekarová Adamová  a ministr Vlastimil Válek schůzku s premiérem Fialou, ten se ale za Ivana Netuku postavil. Ivan Netuka, kromě toho, že je špičkový kardiochirurg, je také jedním ze dvou poradců předsedy vlády Petra Fialy.

Snadné řešení pro Fialu?

„Já si myslím, že mnohem snadnější řešení té situace by bylo, kdyby pan premiér odvolal nebo se zbavil svého poradce pana Ivana Netuky,“ míní Kmenta, který zdůraznil, že k tomu samozřejmě jako novinář vyzývat nechce a nemůže.

„Jenom tak analyzuju situaci, že to tak většinou bývá, že když chcete prostě být nadstranický jako premiér a říkáte si, tak ať se to vyšetří, přece je to správně, já do GIBS nezasahuju,“ uvedl Kmenta, což podle něj premiér Fiala v reakci na jeho články říkal, „tak ale pořád tam nechává jako poradce člověka, který je z těch dokumentů podezřelý z toho, že se vytvořila nějaká offshorová struktura divných firem a že on tam taky seděl pan Netuka v dobách, kdy se vybíraly ty firmy jako dodavatelé do IKEMu, zároveň na straně IKEMu, jako ten, kdo se podílel na tom výběrovém řízení, tak je to minimálně neetický a prostě, když tady máme politika, který říká, za mě to bude jinak, tak já bych si představoval, že tuhletu kauzu vyřeší rázněji“.

Jaroslav Kmenta uvedl, že právě rezolutnější přístup Petra Fialy je něco, co mu v reakci na celou tuto situaci chybí. Jakou roli v celé kauze může hrát maminka jednoho z obviněných Jana Malá a proč stopu maminky Jaroslav Kmenta popsal jako jeden z detailů, ve kterých se může skrývat Ďábel, nejen to se dozvíte při sledování celého dílu Epicentra.

Investigativní novinář Jaroslav Kmenta coby host pořadu Epicentrum Investigativní novinář Jaroslav Kmenta coby host pořadu Epicentrum | Foto Blesk - Jakub Poláček

Uživatel_5314754 ( 22. listopadu 2023 16:43 )

👍👍

arbitr ( 22. listopadu 2023 09:53 )

Oni se i v IKEM točí miliardy za zakázky a jde o to, který gang získá provize. A protože strany a politici potřebují sponzory, tvoří to něco mezi chobotnicí s dlouhými chapadly a plísní, prostupující v politických strukturách všude.
Ve zdravotnictví je to navíc hyenizmus, ovšem tradičně všude na světě je největší korupce u vojenských zakázek !

dynaty ( 22. listopadu 2023 07:36 )

celá vládnoucí garnitura je prorostlá zločineckou mafií tak jak plesnivý sýr

kokott ( 21. listopadu 2023 21:07 )

Fialová vláda to je jeden měkký *** vedle druhého.

stoura ( 21. listopadu 2023 18:38 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa