Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Novinář Kmenta v Blesku: Zapojení GIBSu v kauze IKEM je nestandardní! Příkaz přišel shora

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
20. listopadu 2023
15:54
Autor: pah, hol - 
20. listopadu 2023
14:30

Kauza IKEM - 6. října Generální inspekce bezpečnostních sborů obvinila dva členy bývalého vedení IKEM z vydírání dvou významných kardiochirurgů. Investigativní novinář Jaroslav Kmenta však zjistil, že válka lékařů v jedné z nejprestižnějších nemocnic Česka má zřejmě daleko hlubší kořeny a zdaleka není tak jednoznačná, jak se zprvu mohlo zdát. Kdo je v celém příběhu viníkem a kdo obětí? Proč situaci vyšetřovala místo policie právě GIBS? A proč novináři Kmentovi hrozí až padesáti tisícová pokuta? Nejen o tom promluvil v dnešním Epicentru s Pavlínou Horákovou.

Kauza, které by si na první dobrou podle investigativního novináře Jaroslava Kmenty možná nikdo nevšiml, rezonuje nejprestižnější českou klinikou i celou společností už několik měsíců. Hodní proti zlým, spor který bobtnal dlouhá léta a na jeho konci – je zatím obvinění z vydírání a možná i lichvy. 

„Tam vyrostly mezi sebou takový hodně silný lékařské lobby. Nejprve velcí kamarádi a přátelé, dvě skupiny a pak se začali rozhádávat a stali se z nich nepřátelé,” nastínil Kmenta rozdělení rolí v kauze IKEM. 

Válka lékařů

Na jedné straně barikády stojí prof. a senátor za TOP 09 Jan Pirk a jeho dlouholetý spolupracovník Ivan Netuka a na té druhé straně bývalý ředitel IKEM Michal Stiborek a jeho statutární zástupce a významný a uznávaný lékař Jiří Malý.

„Já jsem pak přišel na to, že i když tam hrají roli jména Pirk a i toho exředitele Stiborka, tak ty nejdůležitější v tomhle sporu jsou právě ti dva Netuka versus Jiří Malý. O tom to celý je. Tam začala válka doktorů, která se přenesla i do té vyšší společenské sféry,“ popsal začátek celé kauzy Jaroslav Kmenta v Epicentru.

Zapojení GIBS je nestandardní

Případ, který by podle Kmenty za normálních okolností pravděpodobně skončil v rukách klasické kriminálky. Jenže tento, začali za podivných okolností vyšetřovat ti nejvyšší – příslušníci Generální inspekce bezpečnostních sborů. 

„Mně to přišlo divný od samého začátku, protože úplně, nalijme si čistého vína. Generální inspekce bezpečnostních sborů tzv. GIBS má ze zákona povinnost pracovat na případech, které souvisí s trestnou činností policistů, celníků nebo příslušníků vězeňské správy, nic jiného vlastně dělat nemají a najednou přijdou inspektoři a šetří civilní osoby. A to mně na tom přišlo divný,“ podotkl Kmenta s tím, že při své investigativní práci hned po prvotních schůzkách prý pochopil, že role GIBSu v tom případě může být umělá.

„Podle jednoho nejmenovaného zdroje, ale velmi důvěryhodného z prostředí bezpečnostních složek státu, dostali pokyn ze shora, aby to dělali, to znamená, aby to dělal GIBS. A já jsem si to vykládal, že by to mohl být pokyn právě z míst někde z úřadu vlády, anebo dokonce z vedení toho GIBSu, protože si to někdo přeje,“ upozornil investigativní novinář a upozornil na další věc.

„Musím zdůraznit jednu věc, ono je zajímavé to, že ten oznamovatel toho trestného činu vydírání, pan Ivan Netuka, je zároveň poradcem premiéra Petra Fialy, uzavřel Kmenta, na kterého se GIBS v minulosti pod pohrůžkou pokuty obrátil, aby jim předal materiály k celé kauze, kterou popisuje v magazínu Reportér.  

radkomuller ( 20. listopadu 2023 18:11 )

pan Kmenta je mladsi bracha Hanse Christiana Andersena

doktormediciny ( 20. listopadu 2023 16:16 )

Ono snad ty zpravy v tisku nebudou moc presne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa