Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Podcast: Nejlepší filmy a seriály roku 2022. Česku vládnou mladé naděje, v zahraničí vyčnívaly ženy

  • Video se připravuje ...
    Autor: pdc,klb,Marek Slovák - 
    4. 1. 2023
    05:00

    Na svátek Sylvestera Stallona jsme se rozloučili s rokem 2022 a přišel čas na bilanci. Od července vám filmoví kritici podcastu Kulový Blesk pravidelně přinášejí recenze filmových a seriálových premiér. Přečtěte si, co se podle Marka Slováka, Jany Bébarové a Marie Barešové skutečně povedlo.

  • 1.Nejlepší český film dle Marka a Marušky

    Arvéd. (2022) Arvéd. (2022) | CinemArt

    Celovečerní režijní prvotina Vojtěcha Maška Arvéd, ceněného komiksového tvůrce (Svatá Barbora, Sestry Dietlovy) a scenáristy (Okupace), je historickou biografií vyprávějící o Jiřím Arvédu Smíchovském. Géniovi, který si však zadal s dvěma totalitními mocnostmi: nacistickou i komunistickou, pro které udával, za což měl mnohé výhody. Marek Slovák i Marie Barešová, kteří Arvéda zvolili za nejlepší český film roku, si cení zejména toho, o jak atypické dílo jde. Marie vyzdvihuje, že ústřední postava je gay, což v tuzemské porevoluční tvorbě je spíše výjimka z pravidla. Marek zase upozorňuje, že snímek vyčnívá i jako historická biografie i jako vyprávění: dějiny se cyklí a stírá se rozdíl mezi nacistickou i komunistickou érou, vyprávění je nespolehlivé. Minulost nelze reprezentovat, člověka skrz audiovizi poznat, je závěr divácky nevstřícného počinu.   

    Tipy: Marek a Marie sice už nejsou cílovka na mobil s vylepšenými skly natočeném filmu pro mladé BANGER., ale i tak doporučují druhý režijní a scenáristický počin talentovaného rozhněvaného mladého muže českého filmu Adama Sedláka.

  • 2.Nejlepší český film dle Jany

    A pak přišla láska…(2022) A pak přišla láska…(2022) | Aerofilms

    „Loňský rok byl pro český film opravdu silným – jak pro debutanty, tak pro tvůrce druhých celovečerních filmů,” bilancuje Jana Bébarová, a tak místo konkrétního titulu volí jeden projekt-manifest Nové české intimity, který se vztahoval k dvěma loňským snímkům: A pak přišla láska… a  Hranice lásky. Manifest, jak si ho Jana vykládá, „volá po autenticitě a osobních příbězích v českém filmu, který chtějí zbavit stereotypizace zejména na úrovni postav”. Jak druhý počin režiséra a spoluscenáristy Šimona Holého (A pak přišla láska…), tak prvotina Tomáše Winského (Hranice lásky) jsou pro Janu svěží svou autenticitou, lehkostí vyprávění i nezvyklou změnou poměru sil, kdy je herečkám přiznán scenáristický kredit za podílení se na příběhu, postavách a replikách.

    Tipy: Jana z českých filmů dále upozorňuje na SLOVO režisérky a scenáristky Beaty Parkanové o manželské dvojici, která se po svém vyrovnává s vpádem sovětských vojsk, OBĚŤ o jedné malé velké lži odhalující českou povahu, KDYBY RADŠI HOŘELO o vlivu dezinformací a absenci otcovské figury.

  • 3.Nejlepší zahraniční film dle Marka

    Životopisný film Elvis (2022). Životopisný film Elvis (2022). | Vertical Ent.

    Biografie nejsou zcela vyčpělý žánr, jak dokazuje i toto bilancování, protože stačí, když k nim kreativní tvůrci přistoupí nápaditě. Steven Spielberg se v částečně autobiografických FABELMANOVÝCH nesentimentálním způsobem ohlíží za formativními zážitky ze svého dětství a dospívání. Činí tak v emocionálně komplexním, různé dobově příznačné žánry (western, válečný, plážový) střídajícím filmu o důležitosti horizontů v životě umělce a o tom, že to nejpodstatnější je mnohdy mimo záběr anebo v dalším plánu. ELVIS je zase hudební biografie, která je uchopena jako superhrdinský příběh o zrodu, přičemž na notoricky známou osobnost umožňuje nahlédnout jinak, značně klamavě, díky určující perspektivě podvodnického manažera. 

    Tipy: Pozoruhodných kinofilmů bylo letos víc než dost, za vyzdvižení z nich ale stojí jenom několik: RIMINI Ulricha Seidla o melancholii předpodzimního období života, melodramatická krimi PODEZŘELÁ jihokorejského předního formalisty Čchan-uk Paka a opojná bowieovská koláž MOONAGE DAYDREAM.  

  • 4.Nejlepší zahraniční film dle Jany

    Válečnice. (2022) Válečnice. (2022) | Falcon

    VÁLEČNICE označuje v tomto případě ženské bojovnice chránící v devatenáctém století africké Dahomejské království. Americko-kanadská koprodukce režírovaná ženou (Gina Prince-Bythewood), napsaná ženou (Dana Stevens), nasnímaná ženou (Polly Morgan) a se silnými ženami před kamerou (Viola Davis, Lashana Lynch, Sheipla Atim), jako nejlepší z nabídky kin vybrala Jana Bébarová. Její volba byla odvislá nejenom od dominance žen před a za kamerou, ale i pro téma „boje černošské populace za místo na zemi”, které je stále aktuální, přestože jde o historický akční spektákl. 

    Tipy: Jana dále upozorňuje na spíše opomíjené snímky se silnými ženskými hrdinkami jako SVATÝ PAVOUK o skutečném případu sériového vraha prostitutek, kterého pomohla dopadnout žena-novinářka, a TO NIC, DRAHÁ od Olivie Wilde s Florence Pugh snažící se vymanit z maloměstskými muži ovládaného společenství.

  • 5.Nejlepší zahraniční film dle Marušky

    Událost. (2021) Událost. (2021) | Film Europe

    UDÁLOST (2021) je pro Marii, ehm, událostí uplynulého roku. Snímek podle autobiografického románu Annie Ernaux, režírovaný a napsaný Audrey Diwanovou, se soustřeďuje na snahu francouzské studentky podstoupit počátkem šedesátých let protizákonnou interrupci. Nesmírně působivý film, oceněný Zlatým lvem na festivalu v Benátkách, je podle Marie bohužel stále v mnohém a mnohde aktuální, ve srovnání s taktéž o nelegálním potratu pojednávajícím. Událost navíc vyčnívá svou aktivní, odhodlanou hrdinkou. 

    Tipy: Marie dále doporučuje v Cannes Zlatou palmou oceněnou satiru TROJÚHELNÍK SMUTKU švédského režiséra Rubena Östlunda a dvojici koprodukčních artových filmů režírovaných ženami a o údělu žen v rigidních společnostech: ADAM o těhotné ženě v marocké společnosti, kde je odsuzována žena bez partnera, a MURÉNA o dospívající dívce na dovolené v Jadranu.

  • 6.Nejlepší český seriál dle Marka a Marušky

    Minisérie Podezření Minisérie Podezření | Česká televize

    Seriál PODEZŘENÍ je inspirován případem zdravotní sestry Věry Marešové, jež byla obžalovaná z vražd pacientů a odsouzená okolím i médii, přestože byla soudem na konec zproštěna obžaloby. Podle Marka Slováka a Marie Barešové, kteří seriál vybrali jako nejlepší český seriál roku 2022, je Podezření výborným morálním dramatem svědomí s excelující Klárou Melíškovou. Minisérii, natočenou podle scénáře Štěpána Hulíka (Hořící keř, Pustina), režíroval slovenský tvůrce Michal Blaško, který roku 2022 celovečerně debutoval s taktéž skvělou, otázku národní identity a český rasismus a xenofobii tematizující Obětí. 

  • 7.Nejlepší český seriál dle Jany

    Záběry ze seriálu o Ivetě Bartošové. Záběry ze seriálu o Ivetě Bartošové. | S. Honzík, M. Pátek

    Iveta Bartošová je v kolektivní paměti bohožel určovaná posledními roky svého života a zejména tragickou smrtí, což se seriál s jednoduchým názvem IVETA snaží napravit. Janě Bébarové se první řadě, dostupné na streamovací platformě VOYO, zamlouvá zejména uctivý přístup a herecké výkony Anny Fialové jakožto naivní Ivety a Vojtěcha Vodochodského jakožto hudebního a milostného partnera Petra Sepéšiho. Pro Janu srdcová záležitost, u níž se nemůže dočkat druhé řady, jež by měla mít premiéru letos.   

    Tipy: Jana si myslí, že by neměl být opomenut ani seriál TBH showrunnerky Lucie Kajánkové, jímž chce Česká televize na iVysílání oslovit mládež.

  • 8.Největší zážitek ze streamů dle Marka

    Království: Exodus. (2022) Království: Exodus. (2022) | Aerofilms

    Dánský provokatér Lars von Trier se po 25 letech od druhé řady navrátil ke kultovnímu seriálu KRÁLOVSTVÍ a znovu se vysmívá seriálovým trendům posledních let a utahuje si z licoměrnosti a pokrytectví levice i extremizace pravice. Záhada ohledně nadpřirozených jevů v nemocnici, která byla postavena na místě, kde bývaly mokřiny a bělidla, tentokrát pro Triera není tak podstatná jako satira společnosti a kultury.  

    Tipy: Marek připomíná spíše opomíjené seriály z první poloviny roku 2022 jako dvojici fikcí o fikci IRMA VEP a WESTWORLD (čtvrtá a bohužel poslední řada) a true crime o vzniku true crime i relativitě pravdy SCHODIŠTĚ. Všechny jsou dostupné na HBO MAX.

  • 9.Největší zážitek ze streamů dle Jany

    ARCANE: LEAGUE O/F LEGENDS. (2021) ARCANE: LEAGUE O/F LEGENDS. (2021) | Netflix

    Animovaný akční fantasy seriál ARCANE: LEAGUE OF LEGENDS, přístupný na Netflixu, má sic dataci 2021, ale Jana ho viděla až loni, a tak ho zařazuje do svého bilancování léta páně 2022. Devítidílný animák je jednou z mála opravdu povedených videoherních adaptací, protože je inspirován světem Leaguje of Legends studia Riot Games, z kterého se tvůrčí dvojice Arnaud Delord a Pascal Charrue zaměřuje více na dvojici mladých, v dětství odloučených sester Vi a Jinx. Jana sice není pařmenka, ale i tak seriálu podlehla, a to pro komplexnost postav a animaci, ale i pro vykreslení světa příběhu, postaveném na střetu města a podměstí, rozdělené společnosti a různých politických intrikách. 

    Tipy: Jana by ráda upozornila zejména na německých seriál MOJE DEPKA MONIKA, ve kterém jsou zpřítomněny deprese jako součást života člověka, a další dva seriály s výbornými hereckými výkony a nejednoznačnými ženskými postavami: DÍVKA, KTERÁ SE TŘPYTILA a ZLÉ SESTRY.

  • 10.Největší zážitek ze streamů dle Marušky

    Ana de Armas jako Marilyn Monroe ve filmu Blonde Ana de Armas jako Marilyn Monroe ve filmu Blonde | profimedia.cz

    Biografií v žebříčích není nikdy málo, usoudila Marie Barešová a jako to nejlepší z nabídky streamovacích služeb určila BLONDÝNKU režiséra Andrew Dominika. Snímek, dostupný na streamovací službě Netflix, patří k těm, které si pustilo velké množství lidí, přitom ho po prvních minutách anebo desítkách minut největší počet sledujících vypnul. Adaptace knihy Joyce Carol Oates, která se při psaní smyšlené biografie hollywoodské herecké hvězdy inspirovala životem a dílem M. Monroe, je podle Marie psychicky i fyzicky intenzivním pojednáním o hvězdách jako obrazech, mýtech a ikonách. 

    Tipy: Marie si užila i na Netflixu dostupnou indickou epiku RRR (zkratka pro anglické Rise Roar Revolt), která ve více než třech hodinách svými žánrovými i tonálními.

    Video  Kulový Blesk: Nejlepší filmy a seriály roku 2022  - pdc, klb, Marek
    Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi