Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lékař Přáda v Epicentru: Nejsme supermani. Co přijde, když se lékaři s Válkem nedohodnou?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
23. října 2023
15:32
Autor: pah, hol - 
23. října 2023
14:30

Mikrospánek na sále, žádost o dvacetičtyřhodinovou službu v nemocnici jen 4 dny po porodu nebo 1200 hodin přesčasů -  i to je realita lékařů v Česku. Po páteční schůzce s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem i nadále plánují od prosince protestovat, přes 6000 lékařů chce odmítnout sloužit "dobrovolné" či dokonce nezákonné přesčasy. Bude nás mít kdo na konci roku ošetřit? Co se stane, když lékaři a lékařky půjdou po skončení pracovní doby domů? Nejen o tom mluvil v dnešním Epicentru, Jan Přáda -  předseda Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK).

Lékařům došla trpělivost. 416 hodin přesčasů jako každý jiný, legální 24 hodinové služby, kontrolní mechanismy, adekvátní ohodnocení. To jsou zhruba požadavky, po kterých volají lékaři v Českých nemocnicích. Páteční jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09), ale zdá se, příliš ovoce nepřineslo.

„Domluvili jsme se na tom nešťastném navyšování přesčasů, legalizace těch dalších 416 hodin. Dostali jsme se ke shodě, že bysme se vrátili na tu původní mez, což považuji za pozitivum,“ uvedl Přáda v Epicentru s tím, že další krok který kvituje je to, že se začaly řešit i čtyřiadvacetihodinové služby.“Doposud to nebylo nějak právně ukotveno a všichni lékaři v České republice pracovali v tomhle do jisté míry v ilegalitě,“ dodal Přáda.

Nebudete sloužit navíc, nebudete operovat

Co ale ministr Válek smetl ze stolu, je celkem zásadní. A lékaři mají i nadále vztyčený prst. „Ze stolu, bylo smeteno to, že by tu situaci poměrně výrazně pomohlo vyřešit navýšení platových tabulek, protože v dnešní době je českým standardem, i podle dat ministerstva zdravotnictví, že čeští lékaři zhruba 50 % svých příjmů mají za základní pracovní dobu a 50 % mají z přesčasové práce,“ poznamenal předseda Sekce mladých lékařů ČLK. 

Podle něj lékaři shodně volají, „nejsme supermani, jsme taky jenom lidé a takto to dál nejde,“ upozornil Přáda s tím, že i lékaři potřebují čas na odpočinek. “Pokud ten lékař má štěstí a v nemocnici se toho za ten víkend moc  neděje, tak samozřejmě v zásadě asi nebude nějak extrémně unavený. Ale zase je nějakých 80 hodin v práci. V práci, nikdy nespíte jako doma.  Stačí, když vám za noc přijdou dvakrát dva případy,” upozornil mladý lékař s tím, že sloužit někdy i 70 až 80 hodin v kuse je hazard se životy. A to jak s těmi lékařskými, tak s těmi pacientům. 

Někteří lékaři jsou podle Přády i po takto dlouhých službách i včetně přesčasů jsou navíc postaveni často do situace, kdy jsou nepřímo nuceni v nemocnici zůstat a pokračovat na operáčním sále. Na takovou Sophiinu volbou už ale zejména mladí lékaři nejsou ochotni dál přistupovat a to i přesto, že dané operace potřebují ke své atestaci. 

„Často tady bývá používáno jako taková páka na to, aby jsme kývli na ty dobrovolné nebo ilegální přesčasy, že vám třeba řeknou, že když nebudete sloužit přesčasy navíc, tak k těm operacím se nedostanete,“ přiblížil dosavadní praxi Přáda.  

Za cenu lékaře sekretářku neseženete

K tomu aby se vrátili lékaři ke klasickým dvanáctihodinovým službám, k tomu v současné chvíli podle Přády chybí 20-30% personálu. Mladí lékaři často utíkají za lepšími podmínkami do zahraničí.

„V těch vyspělých zemích ekonomicky nebo medicínsky, lékaři mají daleko více možností věnovat se práci lékaře. Neexistuje v Norsku, Švédsku, Dánsku, Německu, Rakousku, že by se lékař, 10 minut věnoval pacientovi a dalších 50 minut z té hodiny telefonoval, psal papíry, přepisoval zprávy,“ uvedl Jan Přáda jeden z důvodů proč je to v cizině jinak. S tím, že ve vyspělých zemích mají lékaři své asistenty.

„Další důvod, proč tomu tak je, že lékař je tam prostě drahý. A to přiznával i bývalý ministr Arenberger, který tohle otevřeně řekl, že za cenu lékaře v Praze prostě neseženete sekretářku, takže je  jednodušší to nechat dělat toho lékaře.“

Jan Přáda v pořadu Epicentrum uvedl, že v ministru Válkovi nyní příliš velkou oporu lékaři nemají a pokud se do prosince nedomluví na nových podmínkách práce, obává se nejhoršího. Může se tak stát, že ordinace i nemocnice pacienty nepřijmou.

verka1 ( 23. října 2023 21:21 )

👍👍👍

krapotkin ( 23. října 2023 17:21 )

Tam léčili jenom tzv. kulichy.

krapotkin ( 23. října 2023 17:20 )

Ba ne Babiš. Na toho se přece svádí všechno.

krapotkin ( 23. října 2023 17:19 )

A co kapitační platby za to, že se u felčara válí bez užitku vaše zdravotní karta ?

krapotkin ( 23. října 2023 17:18 )

Lepší je umřít doma než se nechat zavraždit těmito mastičkáři, kteří sice přísahali, ale Hippokratovu přísahu porušují jako vláda své předvolební sliby.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa