Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Skřípe to v koalici ODS a TOP 09? Podle Kalouska Fiala slíbil nesplnitelné

Autor: ahe - 
2. prosince 2023
05:00

Podraz a nesplnitelný slib. Čtvrteční jednání premiéra Petra Fialy (ODS) s lékaři a odbory, které skončilo odvrácením omezení péče ve většině nemocnic, cupuje na kusy bývalý předseda TOP 09 a KDU-ČSL Miroslav Kalousek. „Fiala podrazil svého ministra. A to, co slíbil lékařům, je nesplnitelný nesmysl,“ zkritizoval šéfa vládního kabinetu na sociální síti.

Fiala se po čtvrtečním jednání se zástupci protestujících doktorů dohodl na zvýšení objemu peněz na mzdy i dalších požadavcích. Nabídl jim 9,8 miliardy korun v rámci úhradové vyhlášky, o 1,3 miliardy víc, než kolik navrhoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Podle Kalouska, který je místopředsedou správní rady VZP, je úhradovou vyhláškou možné sice zvýšit platbu za výkony, ale to prý nelze promítnout do platů. „Dohodu o nerealizovatelném zvýšení platů uzavřel premiér bez vážného porozumění, o co doopravdy jde...,“ míní Kalousek a zaspekuloval, jestli premiér nevyužil odborné nepřipravenosti lékařů „a oblbnul je nesplnitelným slibem“.

„Úhradovou vyhláškou můžete zvýšit úhradu za provedený výkon, ale nemůžete zajistit, aby se toto navýšení promítlo do platů. Můžete toho ještě docílit u přímo řízených organizací ministerstva zdravotnictví, ale nemáte žádný nástroj, jak toho dosáhnout u zařízení krajských, obecních a soukromých,“ má jasno Kalousek.

VZP ve čvrtek uvedla, že aby šlo naplnit dohodu premiéra s lékaři, nemocnicím budou nabídnuty úhradové dodatky k uzavřeným smlouvám. Záležet ale bude na tom, zda toto  akceptují všechny strany.

Rozkol?

Nabízí se myšlenka, zda se neblíží rozkol ve vládní koalici mezi ODS a TOP 09. Sám Válek přitom dohodu premiéra s lékaři uvítal a uvedl, že premiérovo počínání jako podraz nevnímá. „Pan premiér hraje především o sebe. Snaží se, aby nevznikl problém, který by ohrozil vládu, která už tak má problémů víc než dost. Omezení lékařské péče v nemocnicích by důvěru v ni významně oslabilo,“ okomentoval pro Blesk situaci politolog Jan Kubáček.

Video  CELÝ ZÁZNAM: Fiala pro Blesk: O kritice vlády i balíčku. Jsme připraveni jít na sílu, vzkázal opozici.  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

roxin ( 3. prosince 2023 10:10 )

Ono to v Česku skřípe všude nejen u polepených, jen polepení si z toho houby dělají, jen rozhazují miliardy a soudruh podepisuje a nestará se jestli na to bude a kdo to zaplatí, on se má jak "prase v žitě" a ostatní jsou mu ukradení a místo aby Česko spojoval-ROZDĚLUJE!!! 👎

jajas ( 3. prosince 2023 09:15 )

Tak důvěru k vládě snad už má jen málokdo....a u lékařů to není nic nového, ti už i v minulosti vydírali.....prostě nadlidi.... 👎

anna1234 ( 3. prosince 2023 09:03 )

.. "Omezení lékařské péče v nemocnicích by důvěru v ni (vládu) významně oslabilo,“ okomentoval pro Blesk situaci politolog Jan Kubáček."

To sice ano, ale mně to zároveň oslabilo i důvěru k lékařům.

jajas ( 3. prosince 2023 07:58 )

"Některým" stačí, když napíšou Bureš a hned je jim lépe, takže ať si klidně Bureše používají, když jim to dělá dobře.....ať je to kdo je to (samozřejmě za chvíli můžeme čekat "poučení", že Bureš je název pro Babiše, který byl vedený jako bývalý agent Státní bezpečnosti).
Jinak, pro Petr Pyrit, je ještě další Bureš, např.:
"Jan Bureš (* 31. března 1974 Ostrov) je český politik, v letech 2010 až 2013 a opět od října 2021 poslanec Poslanecké sněmovny PČR, v letech 2008 až 2012 a opět od roku 2016 zastupitel Karlovarského kraje (v letech 2016 až 2020 navíc i radní kraje a od roku 2020 pak 1. náměstek hejtmana), v letech 2002 až 2010 a 2018 až 2022 starosta města Ostrov, člen ODS." Takže Bureš je tedy politik ODS....to netuší ani Peťan Pyritů.... 😁

jajas ( 3. prosince 2023 07:47 )

Prostě závidíš.....já jsem v poho, bohužel zimu a snih nemusím, tak jen odhrnuji cestu od garáže k vratům a ke slepicím, popř.stavím sněhuláky a iglů s vnoučaty, dám jídlo a nějaký ten grog. Já jsem v pohodě a dělám co chci....což ty ovšem nejsi schopen pochopit, že by se lidé mohli mít dobře, proto tady tak ubekuješ.....pokud máš osobní problémy můžeš navštívit odbornou poradnu. Hodně štěstí! 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa