Na jednání s nespokojenými lékaři podle premiéra Petra Fialy (ODS) byla nalezena shoda, nabídl jim pro příští rok 9,8 miliardy korun z veřejného zdravotního pojištění na nárůst odměňování. Půjde o dodatek k úhradové vyhlášce, aby byl závazný pro státní i krajské, městské či soukromé nemocnice. Obě strany se podle Fialy domluvily, že v příštích dnech budou jednání pokračovat.

„V tuto chvíli čekáme, jaký další vývoj bude tato dohoda mít mezi našimi lékaři, kteří vypověděli přesčasy. Pevně věříme, že se budeme moci v co nejbližší době vrátit do standardního režimu,“ uvedla v pátek mluvčí Fakultní nemocnice Bulovka Eva Libigerová.

„Od 1. prosince nemocnice bude zatím fungovat podle aktuálního rozpisu směn,“ napsala mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Marie Heřmánková. Dříve uvedla, že nemocnice omezila provoz asi o 20 procent. „Na další vývoj budeme reagovat operativně podle instrukcí zřizovatele,“ dodala. Zároveň podle ní mohou lékaři stahovat výpovědi i individuálně a budou následně obratem zařazení do služeb.

Podle mluvčího Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) Petra Sulka se v tuto chvíli dohodou nic nemění. „Stále zůstáváme v omezeném režimu u neakutní a dlouhodobě plánované péče v naší nemocnici, a to minimálně do doby, než dojde k písemnému dojednání uvedené dohody v příštím týdnu,“ sdělil. Protest zatím oficiálně odvolaný nebyl a ani lékaři ve FTN výpovědi nestahují. „Jakmile se tak stane, pak samozřejmě postupně budeme obnovovat náš běžný provoz v co nejkratší možné době,“ doplnil.

Fakultní nemocnice v Motole, která je největším zdravotnickým zařízením v ČR, podle Pavlíny Dankové v prvních dvou prosincových týdnech počítala s provozem operačních sálů na 90 procent, takže k žádné změně dojít nemusí. Doplnila, že i nemocnice mají málo informací a protest oficiálně nebyl odvolán.

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady podle mluvčí Terezy Romanové pacientům žádnou plánovanou péči nepřesouvala, proto se změna v provozu víceméně neprojeví. „Co se týká rozpisu služeb, záleží na preferencích jednotlivých klinik. Prosincové služby jsou již vypsány a schváleny, takže je na jednotlivých pracovištích, jak k situaci přistoupí,“ napsala.

Víc než polovina lékařů

Provoz v nemocnicích je omezený podle toho, jak velký podíl lékařů tam odmítl od prosince sloužit přesčasovou práci. Podle údajů zveřejněných tento týden ČLK podalo výpovědi v FN Motol 55 procent lékařů nastupujících do služeb, ve Fakultní Thomayerově nemocnici 63 procent, ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady 64 procent a na Bulovce 75 procent.

Měla tak být v prosinci snížená například celková lůžková kapacita dětských oddělení v Praze, kapacity operačních sálů kvůli chybějícím anesteziologům nebo na polovinu snížená kapacita elektivní kardiochirurgie a transplantační chirurgie v IKEM. Některé nemocnice ale jejich čísla odmítly jako neodpovídající realitě, zpochybnila je i Asociace nemocnic ČR.

Podle čtvrteční dohody premiéra Fialy (ODS) se zástupci odborů a ČLK by mělo z 18,7 miliardy korun, které mají mít příští rok nemocnice v ČR ze zdravotního pojištění navíc, jít 9,8 miliardy na růst platů a mezd zdravotníků v nemocnicích. Jakým způsobem k tomu dojde zatím není jasné, podrobnosti chce ministerstvo se zdravotními pojišťovnami a nemocnicemi dohodnout podle Přády na začátku příštího týdne.

Video
Video se připravuje ...

Přistání vrtulníku v Thomayerově nemocnici v Praze, který převezl zraněné z rohledny na Děčínsku. (3. 8. 2023) Václav Burian

Fotogalerie
13 fotografií