V pondělí 27. listopadu Praha vyhlásila vítěze mezinárodní architektonické soutěže na novou podobu hlavního nádraží. Odbornou porotu nejvíce zaujal návrh Dánského studia Henning Larsen Architects, které v soutěžním dialogu na úpravy území hlavního nádraží zvítězilo se svým návrhem Šťastný hlavák. „Jeho hlavní myšlenkou je přirozené propojení Vrchlického sadů, odbavovací haly, nové tramvajové zastávky přímo před nádražím a historické Fantovy budovy,“ uvádí Institut plánování a rozvoje.

Dominantou návrhu je dřevěná střešní konstrukce, která přináší propojení prostoru Vrchlického sadů, nové odbavovací haly a plánované tramvajové zastávky, aby tato dominanta mohla vzniknout, je třeba částečně zbourat novou odbavovací halu, kterou na konci 70. letech navrhli architekti Jan Bočan, Josef Danda, Zdeněk Rothbauer, Alena Šrámková, Jan Šrámek a Julie Trnková.

Hala je kulturní památka

Jen o dva dny později přišlo ministerstvo kultury s šokujícím prohlášením, že zbourat současnou odbavovací halu není možné, protože se jedná o kulturní památku. „Ministerstvo kultury opakovaně deklarovalo, že nová budova hlavního nádraží v Praze je kulturní památka,“ uvedla mluvčí ministerstva kultury Ivana Awwadová. Pokud jde o přijatelnost v pondělí představeného návrhu na přeměnu nádraží, k té se podle ní ministerstvo vyjádří až při případných budoucích odvoláních. „Nyní nelze v této věci ze strany ministerstva kultury předjímat případná stanoviska,“ sdělila.

Nová odbavovací hala z konce 70. let je také památkově chráněna.
Autor: NPÚ

Kdo udělal chybu?

Jak je tedy možné, že v zadání soutěžního dialogu není zmínka o tom, že i nová odbavovací hala z konce 70. let je kulturní památkou? Blesk se obrátil na Správu železnic (SŽ), která je zadavatelem soutěže. „Při tvorbě zadávací dokumentace k soutěžnímu dialogu jsme konzultovali situaci s Národním památkovým ústavem a Odborem památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy. V době zadání, vypsání a v samotném průběhu soutěžního dialogu jsme pracovali s faktem, že odbavovací hala není zapsanou památkou,“ sdělila Blesku mluvčí SŽ Nela Friebová. Totéž uvedl v podcastu Blesku i náměstek pražského primátora pro strategický rozvoj Petr Hlaváček (STAN). 

„Dokument z ministerstva kultury se objevil až v druhé polovině soutěžního dialogu, nikoli při jeho vzniku. I přes to, že samotná hala není evidovaná jako kulturní památka v katalogu Národního památkového ústavu, ale od počátku pracujeme s tím, že je součástí památkové rezervace,“ dodala mluvčí. 

Ministerstvo kultury také Blesku potvrdilo, že se nejedná o novinku, která by se objevila letos v létě. „Nová odbavovací hala je nedílnou součástí (přístavbou) kulturní památky Hlavní nádraží zapsané do Ústředního seznamu kulturních památek v roce 1976. Obecně v rámci obnovy kulturní památky, i v případě, že se jedná o zásah do její hmotné podstaty, nebývá zvykem, aby bylo rušeno její prohlášení kulturní památkou. Celý proces je nyní teprve na počátku, v tuto chvíli opravdu nelze spekulovat o budoucím vývoji, který nelze předjímat. Ministerstvo kultury není v tuto chvíli orgánem, který se aktuálního procesu účastní. Své stanovisko ministerstvo kultury sdělí až v rámci odůvodnění k případnému odvolání některé ze stran v této věci,“ dodala tisková mluvčí Awwadová.

Současný stav Vrchlického sadů neboli „Sherwoodu" u hlavního nádraží.
Autor: IPR
 

V zadání soutěžního dialogu, ale nic takového nenajdeme, stojí tam pouze: „Předpokládá se, že návrhy na úpravu Nové odbavovací haly budou v souladu s principy citlivého přístupu k rekonstrukcím budov na území Pražské památkové rezervace… Návrh musí zohledňovat význam místa z hlediska pozice lokality ve městě a z hlediska historického vývoje a významu lokality.“

Podle Friebové budou nyní nutná jednání, která by už měla v tuto chvíli probíhat. „V návaznosti na aktuální situaci a její vývoj jsme otevřeni k jednáním s příslušnými úřady i zainteresovanými skupinami, tak abychom dokázali společně reagovat na požadavky a potřeby, které zazní v procesu zpracování architektonické studie, jež nyní naváže na uskutečněný soutěžní dialog. Proces zpracování architektonické studie nám umožňuje projekt dále modelovat podle vývoje situace,“ uzavřela mluvčí.

Video
Video se připravuje ...

Časosběr: Takhle sníh zasypal hlavní nádraží v Praze (únor 2021) Mall TV

Fotogalerie
36 fotografií