Vášnivá diskuze mezi zastánci současného železničního mostu a jejich oponenty, kteří by na jeho místě viděli most nový, pokračuje dalším dílem. Zatímco Správa železnic má v celé věci jasno a před časem dokonce vyhlásila vítěze architektonické soutěže, který by nový most měl postavit, jejich oponenti – spolek Nebourat se ze všech sil snaží most zachránit, pod petici už se dokonce podepsalo přes 17 tisíc lidí, včetně řady odborníků i významných osobností. Nyní kvůli nedostatečné péči spolek podal dokonce na Správu železnic trestní oznámení.

„Trestní oznámení jsme doplnili listinnými důkazy, které jsme shromažďovali několik uplynulých měsíců. Máme za sebou i podnět na pražské památkáře na neúdržbu, který jsme podávali někdy v červnu a který odbor památkové péče magistrátu shledal důvodným, takže to je jeden z podpůrných důkazů," uvedla Koldová. Dodala, že praxe, kdy majitelé nechávají chátrat kulturní památky, by měla být postihována. "O to smutnější je, když tím vlastníkem je stát,“ dodala.

Podle mluvčí Správy železnic Nely Friebové to není poprvé, co podobné trestní oznámení dorazilo. „Obdobné trestní oznámení jsme obdrželi už na jaře. Policii jsme v této věci poskytli plnou součinnost. Obdobně budeme postupovat i nyní," uvedla. „Správa železnic upozorňuje na špatný stav mostu od roku 2008. Údržba a opravy od té doby průběžně probíhaly. To jsme opakovaně doložili. Samy o sobě ale nemohly výrazně prodloužit celkovou životnost 120 let starého mostu," doplnila mluvčí.

Proti plánovému záměru přestavby mostu se v minulosti vyjádřil Český národní komitét ICOMOS a Centrum světového dědictví UNESCO vyzvalo dopisem ministerstvo kultury k zachování jeho stávající podoby. Zachování požaduje i Národní památkový ústav, hlavní město Praha a městské části Praha 5 a Praha 2.

Naopak většina odborníků, kteří se zúčastnili mezinárodního kolokvia pořádaného SŽ a ministerstvem dopravy, ve svých vyjádřeních doporučila konstrukci nahradit. Například podle ředitele Kloknerova ústavu ČVUT Jiřího Kolíska se oprava, která zajistí odolnost vůči očekávanému dopravnímu zatížení a dostatečnou životnost, zdá být neproveditelná.

Video
Video se připravuje ...

Nejtragičtější nehoda v dějinách české železniční dopravy Videohub

Fotogalerie
31 fotografií