V pondělí 27. listopadu představili zástupci Prahy a Správy železnic (SŽ) vítězný návrh přestavby haly hlavního nádraží, Vrchlických sadů doplněný o novou tramvajovou zastávku přímo před nádražím. Dominantou návrhu je dřevěná střešní konstrukce, která propojuje prostor Vrchlického sadů, nové odbavovací haly a plánované tramvajové zastávky.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Nádražní hala památkově chráněná nebyla, říká Hlaváček pdc, bp, Červený, Železný

Vítězný návrh ale pravděpodobně čekají úpravy, protože secesní Fantova budova nádraží a nová odbavovací hala ze 70. let minulého století jsou podle ministerstva kultury památkově chráněné. „Ministerstvo kultury opakovaně deklarovalo, že nová budova hlavního nádraží v Praze je kulturní památka,“ uvedla mluvčí ministerstva Ivana Awwadová.

Dle Petra Hlaváčka došlo s ministerstvem kultury ke konzultacím ještě před soutěží a rozšíření ochrany i na odbavovací halu se uskutečnilo až během soutěže. Přesto dle Hlaváčka vítězný návrh může, podobně jako prosklená pyramida v pařížském Louveru, dobře komunikovat s památkou. „To, že je něco památkově chráněné, neznamená, že se s tím nemůže nějakým tvůrčím způsobem po debatě, dohodě pracovat a hledat současnou tvář památky,“ říká náměstek primátora s tím, že o konečné podobě se bude muset jednat, a že očekává, že dojde k nějaké modifikaci.

Zvrtaná miliardová rekonstrukce?

Další z výtek, která se nesla na adresu vítězného návrhu, byla ta, zda je vůbec nová hala a úprava okolí nutná, když se rekonstrukce odbavovací haly za 1,15 miliard korun uskutečnila před 12 lety? Podle Petra Hlaváčka nebyla rekonstrukce provedená dobře. „On (pozn red. italský investor Grandi stazione) nedodržel podmínky smlouvy. Rekonstrukce se věnovala hlavně vestavbám různých obchodních ploch a ne technické rekonstrukci haly. Takže do haly teče jak v části magistrály, tak v části parkoviště a také v části přední haly,“ vysvětluje jeden z důvodů pro stavbu náměstek. Těmi dalšími jsou plánovaná rekonstrukce železničního uzlu, revitalizace parku a rozšíření tramvajové trati.

Co se Sherwoodem?

Hojná diskuze se vede také nad tím, co se stane i s nechvalně pověstným Sherwoodem, tedy Vrchlickými sady, v nichž se shromažďují narkomani, bezdomovci a další. Dle Hlaváčka je řešení rozdělené na architektonické a sociální, přičemž u toho prvního „se v návrhu počítá s nějakou přehledností a transparentností toho prostoru,“ kdy by měly být odstraněné oblasti, kde se tito lidé shromažďují. V Bolzanově ulici vzniknou parkovací místa a obchodní jednotky směrem do parku. To, že tam vyroste nová obchodní část, by mělo dle náměstka vést k „přirozené sociální kontrole“. Spolu s výstavbou dalších center typu Centrum Naděje v Bolzanově ulici po celé Praze, by to mělo vyřešit i dlouhodobý problém Vrchlického sadů.

Proč dřevěné sloupy nevypadají jako architektura Dubaje, jak je to s velikostí zaskleného prostoru pro pasažéry a kdy by se mohlo začít stavět, prozradil náměstek primátora a architekt Petr Hlaváček v Blesk Podcastu:

Fotogalerie
58 fotografií