Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nepřipravenost! Amatérismus, tepe politolog Fialovu vládu za přístup k problémům ve zdravotnictví

Autor: ČTK - 
1. prosince 2023
15:59

Na nepřipravenost a amatérismus, s jakými přistupuje vláda Petra Fialy (ODS) i k dalším problémům, ukazuje vyjednávání ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) a následně premiéra Petra Fialy (ODS) s lékaři podle politologa Lukáše Valeše. ČTK řekl, že problém s omezením přesčasů v nemocnicích hasí vláda pět minut před dvanáctou, přičemž pochybnosti o technickém naplnění čtvrteční dohody naznačují, že jednání ještě neskončilo.

Koalice Spolu, STAN a Pirátů si podle něj okopává vlastní kotníky, když celá záležitost vznikla při přípravě novely zákoníku práce ministerstva práce a sociálních věcí, které vede šéf lidovců Marian Jurečka. Valeš si nicméně nemyslí, že premiér Válka odvolá, a to kvůli tomu, že by přiznal chyby, i kvůli stranickému postu Válka, který se nedávno stal prvním místopředsedou TOP 09.

Podle politologa Pavla Šaradína premiér čtvrtečním jednáním s lékaři poukázal na Válkovy limity. „Což ministra staví do nelichotivého světla. V každém případě je to oslabení TOP 09, ne nějaké velké, ale symbolické určitě,“ napsal ČTK.

Další politologové oslovení ČTK se k záležitosti odmítli vyjádřit s tím, že ještě není jasné, jak jednání s lékaři skončí. Podle Valeše měl být Válek odvolán, když v jednáních neuspěl. Vláda, potažmo premiér, ale stále vytvářejí dojem, že vše řeší dobře, takže přiznání, že někdo udělal chybu, je vyloučené, míní.

Lékaři na podporu svých požadavků na vyšší platy a omezení přesčasové práce odmítali od prosince nastoupit do přesčasových služeb v nemocnicích po celé ČR. Zatímco požadované změny zákoníku práce ohledně maximálního počtu hodin dobrovolných přesčasů a možnosti 24hodinového pobytu na pracovišti se při jednáních se zástupci ministerstev práce a zdravotnictví vyřešily, neshoda zůstávala v otázce zvýšení platů a mezd. Ve čtvrtek po několika kolech jednání s Válkem se lékaři sešli s premiérem a ten jim slíbil zvýšit peníze určené na platy o 9,8 miliardy korun z veřejného zdravotního pojištění.

Lékaři zatím většinou výpovědi z přesčasové práce, které podali od prosince, nestáhli. Dohodu sice vítají, ale čekají na její písemné potvrzení. Provoz některých nemocnic tak je od dnešního dne omezený, nemělo by to ale být výrazné. Omezení se týkají zejména dlouhodobě plánované péče.

jajas ( 2. prosince 2023 19:43 )

Fialovi poradci se teď potí (více než Fiala) aby zjistili, kde ty slíbené prachy vezmou. Dostali to za úkol od Nutely 🙂 ....ten by měl dřív myslet než mluvit....no ale chtěl zamachrovat, tak uvidíme, koho oberou.... 😃

jajas ( 2. prosince 2023 18:36 )

😁 👍

jajas ( 2. prosince 2023 18:20 )

Tak co? Už Nutela přišel na to, komu ty prašule, které slíbil felčarům, vezme? 😃

jajas ( 2. prosince 2023 17:00 )

Asi jo, prostě Kalousek ten přehled má. 🙂

jajas ( 2. prosince 2023 16:59 )

Fialovci momentálně vyhrávají, aspoň co se týká eurozadluženosti 👎 .....už tuší, že si jich v příští vládě moc ani nešktrne, tak aspoň zadělají na "hitorické" problémy několika dalším vládám.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa