„Celkem 69 lékařů se rozhodlo striktně dodržovat zákoník práce, což nás vede k nevyhnutelným opatřením, významnému omezení neakutní péče včetně lůžkové a úplnému uzavření některých ambulancí,“ uvedla mluvčí Nemocnice Kyjov Veronika Hollerová.

Omezení i v jiných špitálech

V nedalekém Hodoníně bude nemocnice fungovat o něco lépe. „Z přesčasové práce nám podalo výpovědi 26 lékařů, zejména z chirurgie, kde jich bylo 12. I přesto jsme schopni zajistit akutní provoz nemocnice,“ slíbila mluvčí Bohdana Kuzmová Křepinská.

Také v Břeclavi musela nemocnice přijmout nezbytná opatření. „Omezili jsme neakutní péči a operativu, akutní péče, provoz LSPP a urgentního příjmu je plně zachován,“ popsala situaci mluvčí nemocnice Eliška Windová.

Brno garantuje akutní péči

Podobně tomu bude i v největších jihomoravských nemocnicích. „Výpovědi z přesčasů nám podalo cca 450 lékařů, tedy asi třetina. Pro prosinec bude v celé FN Brno zajištěna akutní, neodkladná a superspecializovaná péče ve všech oborech,“ ujistila mluvčí FN Brno Lenka Martinková.

„Soustředili jsme se na zajištění zejména lůžkové a akutní péče. Neodkládají se samozřejmě výkony onkologické a garantujeme akutní operace. Žádná vyšetření se neruší, ale bylo nutné omezit řadu specializovaných ambulancí. Doba čekání se tak prodlouží,“ upozornil mluvčí FN U svaté Anny Jiří Erlebach.

Záchranka bez omezení

Pozitivní zpráva přišla od záchranářů. „Přesčasy nevypověděl žádný lékař. Přednemocniční neodkladnou péči budeme poskytovat i nadále ve standardním režimu. Jsme připraveni v omezené míře navýšit počet výjezdových prostředků dle vývoje situace a nutnosti delších transportů pacientů do zdravotnických zařízení,“ potěšila veřejnost mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

VIDEO: Nemocnice Kyjov představila unikátní operaci oka pomocí 3D technologie.

Video
Video se připravuje ...

Nemocnice Kyjov představila unikátní operaci oka pomocí 3D technologie. Hynek Zdeněk