Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Monika trpěla bolestmi hlavy, lékaři jí našli nádory na mozku: Po náročné operaci zůstala upoutaná na lůžko

Autor: rc - 
27. listopadu 2023
12:25

V roce 2019 Monika ze Zlína začala trpět bolestmi hlavy. Bolesti se stupňovaly, až nakonec vyhledala lékařskou pomoc. Vyšetření odhalila nádory na mozku. Monika musela podstoupit náročnou operaci, po níž skončila v umělém spánku. Po probuzení nevnímala, nehýbala se, nemohla otevřít oči ani ústa. Ačkoliv od operace uběhly již čtyři roky, stále ji trápí zdravotní problémy. Monika je ale velká bojovnice a snaží se ze všech sil postavit na vlastní nohy. 

Monika studovala na cukrářku a měla velký sen – otevřít si vlastní cukrárnu. Ovšem život jí vzhůru nohama obrátila zákeřná nemoc. Před čtyřmi lety ji začala bolet hlava. Monika tomu nejdřív nepřikládala velký význam, ovšem bolesti se stupňovaly, až nakonec navštívila lékaře. Ti ji poslali na magnetickou rezonanci, která odhalila dva nádory na mozku.

Náročná operace

O týden později podstoupila sedmihodinovou operaci, při níž jí odstranili větší část nádoru. „Lékaři museli přerušit tepnu, která vyživovala nejen nádor, ale také část levé strany mozku. Monika ležela, pro nás nekonečný týden na ARO v umělém spánku,“ popsala těžké chvíle maminka Moniky Ivona v úvodu sbírku na crowdfundingové platformě Donio. Následně Moniku přeložili na JIP, kde se ji podařilo probudit. „Přišla další těžká rána. Dcera nás nevnímala, oči měla zavřené, nehýbala se, neotevřela ani ústa. Navíc se přidaly další komplikace v podobě zánětů, které musely být léčeny několika antibiotiky,“ popisuje maminka.

 

Pět měsíců v nemocnici

U Moniky se objevily další komplikace. Šlo o záněty, které léčili lékaři několika antibiotiky, a vysoké horečky. „Trvalo ještě několik dlouhých dnů, než poprvé po operaci otevřela oči. Byly to ale oči, které se dívaly daleko za nás. Monika nefixovala objekty kolem sebe, nás jakoby vůbec nepoznávala,“ popsala maminka. Rodina po celou dobu byla u jejího lůžka, neustále na ni mluvili, pouštěli oblíbenou hudbu a videa. Její stav se začal pomalu lepšit. „Při jedné z návštěv nás začala konečně očima pozorovat a to nás společně s informací, že se jedná o nezhoubný nádor, naplňovalo optimismem,“ dodala. V nemocnicích strávila dlouhých pět měsíců.

Rehabilitace

Po týdnech, kdy byla upoutána na lůžko, začala s rehabilitacemi. Absolvovala i pobyt v hyperbarické komoře v ostravské nemocnici, kde poprvé zvedla hlavu. Následoval dvouměsíční rehabilitační pobyt v Hamzově léčebně v Lužích, po němž se konečně Monika vrátila domů. Nicméně její boj neskončil. „Monika vyžaduje čtyřiadvacetihodinovou péči, a proto jsem musela dát výpověď v zaměstnání. Všechno jsme museli doma přeorganizovat a zvyknout si na úplně jiný režim,“ vypráví maminka s tím, že Monika díky rehabilitacím dělá velké pokroky. V roce 2020 se znovu vrátila do Hamzovy léčebny a rehabilituje i doma.

Monika je ovšem stále závislá na pomoci druhých. „I přes intenzívní rehabilitaci a snahy o uzdravení je Monika stále ležící, špatně mluví a vyslovuje (maximálně 3 slova), dokáže pouze omezeně hýbat levou rukou a levou nohou. Je plně inkontinentní (nosí pleny), nají a napije se pouze s dopomocí. Neobleče se, ani se sama nevykoupe,“ uvádí maminka s tím, že dceru čeká operace pravé kyčle.

Rehabilitace jsou ale finančně náročné, a tak se rodina rozhodla vyhlásit veřejnou sbírku. Výtěžek půjde na domácí rehabilitace s fyzioterapeutkou, na rehabilitační pobyty a nákup pomůcek.

Dobročinná dražba

Pro Moniku se navíc bude konat dražba, která proběhne od 24. listopadu do 8. prosince. „Vydražit si můžete sběratelskou helmu SCHUBERTH C5 Motoplky edition s podpisy 31 jedinečných osobností nejen motocyklového světa. Helmu například podepsal bývalý motocyklový závodník Karel Abraham, vášnivý motorkář a prezident ČR Petr Pavel či moto legenda Pepa Sršeň, kterého můžete znát mimo jiné z pořadu Motosalon. Pomyslnou třešničkou na dortu je podpis legendy všech legend Giacoma Agostiniho,“ stojí v oznámení o dobročinné akci, která proběhne na portálu Aukro.cz. K mání bude i olejomalba Indiho Dokoupila s podpisem. „Olejomablu vytvořila umělkyně Pavla Hildebrandová z Bukovan u Benešova,“ stojí dále.

 Přispět na léčbu pro Moniku můžete: ZDE

Aukce pro Moniku která se zotavuje z operace mozku Aukce pro Moniku která se zotavuje z operace mozku | archiv rodiny

Video  Přednosta Interní hematologické a onkologické kliniky FN Brno Jiří Mayer o využití myší v léčbě pacientů.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi