Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vlaďka před rokem prohrála boj s rakovinou: Češi jí darovali 3 miliony, pomoc hledala i na Sibiři!

Autor: pma, jel - 
15. listopadu 2023
17:50

Když se na podzim loňského roku dozvěděla pětatřicetiletá Vlaďka, že se jí po třech letech vrátila zákeřná nemoc, rozhodla se nevzdat a zkusit poslední možnost. S manželem odcestovali na ruskou Sibiř, kde jí měli pomoct tamní léčitelé. Několik desítek hodin po příletu ale Vlaďka ochrnula od hrudníku dolů a její návrat do rodné vlasti byl velmi nákladný. Češi ale ukázali, jaká mají srdce, a složili se na 3 miliony korun, které byly potřeba pro ženinu repatriaci. Několik týdnů poté ale Vlaďka svůj boj o život prohrála. 

Vlaďka byla umělkyní srdcem i duší. Se svým manželem Ronaldem objevovala svět a přála si založit rodinu. Chvíle plné lásky a pohody ovšem v roce 2019 překazila mrazivá diagnóza - rakovinu děložního čípku. Vlaďka se s nemocí statečně poprala i přes to, že kvůli nádoru přišla o možnost mít jednou vlastního potomka. Svůj osud statečně přijala a po několika měsících se zdálo, že je z nejhoršího venku. Bohužel ale ne na dlouho

Ochrnutí od prsou dolů

Rakovina do jejího života zasáhla znovu, tentokrát se objevila na plicích. Po sérii náročných chemoterapií a léčby ale přišel další šok. Lékaři ženě sdělili, že se její zdravotní stav stále moc nelepší a oni jí už nemají jak pomoci. Vlaďce byla doporučena léčebná cesta na ruskou Sibiř, kde se měla svěřit do rukou tamním léčitelům.

Dva dny po příletu ale došlo k další komplikaci. „Po příletu do Irkutsku se stav mojí ženy zhoršoval a po dvou dnech byla hospitalizována v místní nemocnici. Ochrnula od prsou dolů, jelikož nádor začal tlačit na míchu. Následující den nám byl doporučen převoz domů,“ popsal před časem pro Deník.cz Vladčin manžel. Repatriace do Čech byla vyčíslena na tři miliony korun, které příbuzní nemocné pacientky neměli. Rozhodli se proto založit sbírku skrze platformu Donio. 

Kdykoliv bych si to zapakovala

Čechům nebyl Vladčin život lhostejný a během dvaceti dnů se podařilo vybrat potřebnou částku na převoz pacientky do Čech. „Přála bych si obejmout a poděkovat každému jednomu dárci osobně, vím však, že to nejde. Proto alespoň takto přijměte mé srdečné díky!" radovala se vloni.

Po týdnech utrpení a komplikací se tak žena ocitla zpět v Česku. Rodina a hlavně manžel Ronald jí v těch dnech byli největší oporou. Vlaďka svůj boj o život prohrála 10. listopadu loňského roku. „Tak se s vámi všemi loučím. Bylo to velmi hezké a kdykoli bych si to zopakovala," zveřejnil po Vladčině smrti na rozloučenou její manžel Ronald na sociálních sítích. 

Video  Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají  - Videohub
Video se připravuje ...

Zdeněk Kovařík ( 17. listopadu 2023 10:10 )

Proč ji dárci podle vás zabili? Že ji pomohli dostat se domů?
Buď čtete jen nadpisy nebo jste slušně mimo a o tomhle příběhu nic nevíte.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání