Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

HPV, žloutenka či žaludeční vředy? Onkolog Hajdúch varuje: Rakovinu způsobují i infekce

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
5. října 2023
15:28
Autor: Pavlína Horáková - 
5. října 2023
14:31

Každý třetí člověk onemocní během svého života rakovinou a každý čtvrtý na ni zemře. V Česku je ročně diagnostikováno až 80 tisíc nových případů a za posledních deset let se zvýšil výskyt zhoubných nádorů o 18 procent. Proč a jak vznikají nádorová onemocnění? Dá se před nimi chránit?  Nejen na tyto otázky v Epicentru Blesk zpráv odpovídal molekulární onkolog a předseda správní rady Nadace pro výzkum rakoviny Marián Hajdúch.

Ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Marián Hajdúch kromě poměrně známých látek, které zvyšují riziko vzniku rakoviny, jako je tabák, alkohol či zpracované masové výrobky, upozornil i na to, že rakovinu způsobují i některá nakažlivá onemocnění: „Některé typy infekčních chorob jednoznačně způsobují nádorová onemocnění,“ uvedl Hajdúch a vysvětlil, že infekce mohou způsobit chronický zánět, který může vést k mutacím v buňkách a následně k rozvoji nádorového onemocnění.

Jedním z nejvíce známých příkladů je lidský papilomavirus (HPV), který může vést k rakovině děložního čípku. „Způsobuje ale také rakovinu hlavy a krku, a to v rostoucí frekvenci. V současné době už máme skoro stejný počet pacientů, kteří mají nádory hlavy a krku způsobené právě HPV virem jako z jiných příčin, například z důvodu kouření nebo popíjení tvrdého alkoholu,“ popsal Marián Hajdúch s tím, že k přenosu dochází orálním sexem.

Dalším příkladem je hepatitida B a C, které zvyšují riziko hepatocelulárního karcinomu, což je rakovina jater. Tyto viry mohou způsobit chronickou infekci jater a následně zánět, který vede ke škodlivým mutacím v buňkách jater. Infekce bakterií Helicobacter pylori může způsobit žaludeční vředy, ale také zvyšuje riziko rakoviny žaludku. Toto onemocnění je časté v některých částech světa, zejména v Asii a Jižní Americe.

Podle Mariána Hajdúcha je důležité být si vědom i těchto rizikových faktorů a podniknout preventivní kroky, jako jsou očkování a pravidelná lékařská vyšetření, která mohou pomoci včas odhalit možná nádorová onemocnění spojená s infekcemi. Například očkování proti HPV, ač je podáváno zejména dětem před začátkem jejich sexuálního života, je možné aplikovat i v dospělosti.

freecoolin_zika ( 6. října 2023 14:13 )

ale ovlivníš. kolik vás uvěřilo na tečky. TEČKY - v tom je i ten obsah

freecoolin_zika ( 6. října 2023 14:09 )

proto to nazývali TEČKA. mělo by se rozlišovat. lidí je málo, 90% je nebo bylo pouze publikum

UFO1 ( 6. října 2023 04:51 )

Lékaři prevenci neumí, neumí včas rozpoznat rakovinné bujeni, často pacienty označuji nálepkou hypochondrie a pak je pozdě.Chodit na prevenci k slepému, hluchému je zbytečné....

UFO1 ( 6. října 2023 02:06 )

Annika ( 5. října 2023 22:03 )

Proc v nadorech zemrelych se nachazi spike protein z ockovani Mrna?Onkolog Dr.Maksis v Redacted news vysvetluje 90% zemrelych je ockovanych.Jak se rika kdo chce kam...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa