Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jsem moc mladá na rakovinu, myslela si vysokoškolačka (22). Zákeřnou nemocí onemocněla

Autor: fik - 
30. srpna 2023
18:56

Vysokoškolačka Abby Maxwellová ze Skotska žila v přesvědčení, že je ve svých dvaadvaceti letech příliš mladá na to, aby dostala rakovinu. Poté si však v podpaží našla bulku a její život se obrátil vzhůru nohama. Během léčení se však stále snažila žít svůj život naplno a strašlivou nemoc se jí nakonec podařilo porazit. Dokončila vysokou školu, nyní se ještě vzpamatovává z dlouhého boje, ale je připravena vrátit svůj život do starých kolejí. 

Abby Maxwellová si našla v podpaží bulku a po ultrazvuku a sérií biopsií jí byla diagnostikována rakovina krve. Zůstala v naprostém šoku, protože si myslela, že ji v tak mladém věku toto onemocnění nemůže potkat. „Když jste mladí, nemyslíte si, že můžete dostat rakovinu. Vůbec mě to netrápilo. V den, kdy jsem šla na ultrazvuk, jsem byla bezstarostná, dokud jsem nešla dovnitř a nepromluvila s doktorem,“ vzpomíná na osudný den.

Když se dívka dozvěděla o svém onemocnění, byla v šoku. Začala plakat a chtěla okamžitě z nemocnice odejít. Byl jí diagnostikován Nehodgkinův lymfom. Následoval nejhorší měsíc jejího života - leden. Byl plný čekání a neznáma, Abby se svěřila, že měla velké úzkosti.

Poté začala s chemoterapií a přišla o vlasy. „Přijít o vlasy bylo hrozné, protože jsou velkou součástí mě jakožto mladé ženy. Odešla jsem z práce, protože jsem tam nechtěla být,“ svěřila se mladá bojovnice pro portál Mirror

I při nemoci byla studentka obklopena blízkými a přáteli. Všichni se co nejvíc snažili udržet její život co to půjde při starém a podnikali spolu věci, které by podnikali jiní v jejich věku. Týden před závěrečnou chemoterapií kráska dokončila studium na vysoké škole. 

Když Abby v nemocnici oznámili, že vyhrála svůj boj s rakovinou, nemohla tomu uvěřit. „Byla jsem hrozně nervózní, ale když mi to řekli, byla jsem jako u vytržení. Máma začala plakat a moje sestra mě hned běžela obejmout, bylo to úžasné,“ dojímá se.

Její tělo je stále vyčerpané a cítí se nesmírně unaveně, ale po psychické stránce už jí je mnohem lépe. Myslí si, že je načase přejít od nicnedělání k návratu do normálního života. Doufá, že se po novém roce bude moct vrátit do práce, avšak nyní si ještě dává čas k nabrání síly a získání dobré kondice. 

Během své léčby se spoléhala na charitu Beatson, která jí pomohla získat více než 14 tisíc korun. Nyní chce dobrý skutek vrátit a tak se i tento rok zúčastnila akce na finanční podporu pacientů s rakovinou, které se účastní každý rok. 

Událost „Mimo Beatson“ je procházka dlouhá 10 kilometrů, do které se běžně zapojí zhruba 2 tisíce lidí a koná se v největším irském městě Glasgow. Za posledních 10 let existence akce ušlo přes 14 tisíc účastníků více než 139 tisíc kilometrů. Abby se letos v srpnu účastnila společně se svou maminkou.

Blesk kalkulačka - přemýšlíte o životním pojištění?

„Sestřičky měly tolik soucitu a byly tak nápomocné! Když si procházíte hrozným obdobím, tohle je místo, kde chcete být. Je nesmírně důležité jim to vrátit a tohle je ta největší věc, kterou jsem za celý rok udělala,“ dodala. 

 

Video  Zákeřná rakovina prostaty zabije ročně 1500 Čechů. Starejte se o své zdraví, apeluje přednosta  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi