Po absolvování několika testů loni v prosinci nyní britský herec a dabér Colin McFarlane veřejně oznámil, že trpí rakovinou prostaty. Nemoc se díky preventivní prohlídce naštěstí podařilo odhalit už v tom nejranějším stádiu. 

Herec informaci potvrdil pro web Mirror a dodal, že onemocnění postihuje až každého čtvrtého muže černé pleti. Riziko je navíc dvaapůlkrát vyšší, pokud rakovinou prostaty prošel váš otec či bratr. 

„Můj otec měl benigní nádor, v roce 1999 prodělal operaci. Mně a mým bratrům tenkrát řekl: ,Nechtěl jsem vám to říkat, abych vás nevyděsil.' Vůbec netušil, jak důležité bylo, aby nás o tom informoval, protože genetika hraje velkou roli, “ svěřil se McFarlane.

Herec chodil posledních osm let na pravidelné preventivní prohlídky a právě díky tomu se podařilo nemoc včas odhalit. Od té doby navíc ke kontrolám přiměl i své dva bratry a jeden z nich si následně vyslechl stejnou diagnózu!

Naštěstí se rakovinu podařilo podchytit včas a McFarlana tak nečeká žádná nepříjemná léčba. Každé tři měsíce ale musí na testy krve a jednou ročně na magnetickou rezonanci. 

„Je důležité, aby muži o rakovině prostaty mluvili, a nečekali jenom na příznaky. Když přijdou příznaky, může to znamenat, že už se rakovina rozšířila. Podchytit rakovinu včas znamená velkou šanci, že se ji podaří vyléčit,“ varuje herec, který má s manželkou Kate syna Joshe. 

Video
Video se připravuje ...

Epicentrum - Jana Třešňák Hercogová Pavlína Horáková

Fotogalerie
15 fotografií