Obrovským zdravotním problémem mladá žena trpí od třinácti let, kdy se léčila se zhoubným nádorem ve stehenní kosti. „Do té doby jsem závodně dělala osm sportů a přála si jít na sportovně založenou střední školu, sport byl pro mě vším,“ popisuje Kristina. Místo toho prodělala několik těžkých operací a o nohu málem přišla. Boj s rakovinou však naštěstí dobře dopadl, místo něj ale nastoupily problémy se spánkem.

Děsivé spánkové paralýzy

Lékaři u Kristiny aktuálně řeší, zda trpí narkolepsií, nebo primární idiopatickou hypersomnií. Z každého onemocnění má totiž tak trochu kousek. „Při narkolepsii člověk spí přes den poměrně krátké intervaly, zato však usne mnohokrát a spánku se nedokáže ubránit. Cítí se pak na malou chviličku osvěžen, to já ale nemám. Já jsem unavená naprosto neustále,“ vysvětluje pro Blesk.cz svůj stav Kristina. Z poruchy spánku bohužel pramení i další potíže.

„Mám před spaním často halucinace a spánkové paralýzy, kdy jsem napůl vzhůru a napůl spím a nemohu se pohnout. Je to naprosto reálný pocit děsu a čiré hrůzy,“ popisuje mladá žena, která je kvůli svým potížím v invalidním důchodu.

Usínala i na ulici

Nejvíce ji však trápí těžké narušení pozornosti a paměti. „Nejsem schopná přečíst stránku knihy nebo se podívat na film, vše takřka okamžitě zapomínám. Nevím, jak jsem se oblékla a kdy, když někam jdu, nepamatuji si cestu, ani jak jsem na to místo dorazila,“ vypráví o svých každodenních útrapách. V minulosti usínala ve škole či na ulici.

„Vyzkoušela jsem i všemožné alternativní způsoby léčby a všechny vitamíny a minerály. Cokoliv člověka napadne. Nikdy to s mým stavem nepohnulo ani o píď,“ dodává Kristina.

Co je narkolepsie

Vzácné neurologické onemocnění, které postihuje 2-5 osob z 10 000 obyvatel. Často bývá nerozpoznaná nebo nesprávně diagnostikovaná. Doba od prvních příznaků po konečnou diagnózu je relativně dlouhá, průměrně je to 8–15 let.

Projevuje se nadměrnou denní spavostí. Stavy imperativního spánku se objevují opakovaně během dne. Kolísá od mírné ospalosti při monotónních činnostech (jízda dopravním prostředkem, divadlo, kino, přednášky) až po ataky spánku při aktivitě (rozhovor, jídlo, chůze, práce na zahradě). Jejich trvání je zpravidla krátké (5–10 min i méně), ale podle okolností může být spánek i delší (20–30 min). V obou případech bývá doprovázen sny. Nemocní se probouzejí osvěžení, ale po určité době jsou opět unavení a usínají. Více informací  o neurologickém onemocnění ZDE.

 

Video
Video se připravuje ...

Jídlo, které dodá energii - jak zatočit s jarní únavou? Videohub

Fotogalerie
3 fotografie