Z celkové spotřeby evropských domácností tvoří zhruba dvacetinu spotřeba v tzv. stand-by režimu, režimu spánku. Přestože jsou tyto přístroje vypnuté, využívají energii. A i když je to u nových strojů spotřeba jen pár wattů, při 8760 hodinách ročně se i těchto pár wattů v peněžence projeví.

V řadě domácností najdeme i stroje deset a více let staré, kde je stand-by spotřeba mnohem vyšší. Množství elektřiny spotřebované jednotlivými zařízeními se může lišit v závislosti na značce a modelu. Nicméně i nízká úroveň spotřeby v pohotovostním režimu se může časem nasčítat.

Čím měřit elektřinu?

Redaktor Blesku si měřič zapůjčil v Centru služeb PRE. Stroj umožňuje měřit spotřebu v kWh, proud, napětí, dobu provozu spotřebiče, minimální a maximální příkon. Zapůjčení wattmetru nabízí i další dodavatelé elektřiny nebo některé ekologické či poradenské organizace. Podobnou funkci zastane i chytrá zásuvka, kterou si můžete koupit za pár set korun a využít ji kromě měření i k vypínání a zapínání na dálku.

„Ročně si u nás měřicí přístroj zapůjčí řádově stovky zákazníků. Přístroj je na trhu pro zájemce samozřejmě i k zakoupení. Primárním smyslem je odhalit v domácnosti spotřebiče, které se na spotřebě elektrické energie podílejí nejvíce. Časp to jde například o starou lednici nebo starý elektrický sporák. Platí zde jedno pravidlo: moderní spotřebič má zpravidla výrazně nižší spotřebu než starý,“ říká Karel Hanzelka z PRE.

Kde jsme měřili?

Naměřené spotřeby pochází z domácnosti autora textu, dalších domácností i redakční kuchyňky. U některých přístrojů je proto několik variant spotřeby, z nichž jsme vybrali vždy pouze maximální a minimální variantu.

Kuchyň: Starší lednice umí překvapit

Lednice a mrazák – Moderní kombinované lednice třídy A mohou brát okolo 100 kWh za rok (11 W), ale i tak dnes koupíte novou se spotřebou 280 kWh za rok (31 W, třída F). V našem případě se jednalo o desetiletou lednici s tehdejší třídou A a uváděnou spotřebou 364 kWh ročně (41 W). Pravděpodobně díky vrstvě neodmraženého ledu jsme naměřili 48 W (420 kWh ročně).

Kávovar – Kávovary a espresovače mají kromě topných spirál, kompresorů i nejrůznější senzory, které berou energii, i když kávu nevaříte. My jsme naměřili až 1,23 W, tedy až 63 Kč za rok.

Varná konvice – Některé konvice mají podsvícená tlačítka nebo displej s teplotou vody. Především ty s vestavěným teploměrem, kde si můžete nastavit teplotu vody nižší než 100 C. V našem případě taková konvice spotřebovávala i ve vypnutém stavu 0,61 W, tedy okolo 32 Kč za rok. Konvice bez displeje ukázala čistou nulu.

Obývák: Energie protéká mezi prsty

Televize - Starší televize mohou ve stand- by režimu spotřebovat i 10 – 15 W. To je až 790 Kč za rok. Většina novějších má spotřebu nižší, ty, které se automaticky aktualizují přes internet, mohou i po vypnutí ovladačem brát dvojnásobek, tedy přes 25 W.

Set-top box – Přechod na digitální signál si v řadě domácností se staršími televizory vynutil krabičku set-top boxu. Ten k už tak rozežrané staré televizi přidal další spotřebič elektřiny. V našem případě bral necelý 1 W.

Audio souprava – audiosouprava se zesilovačem, která přehrává zvuk z televize, rádia a internetu je v režimu spánku prakticky neustále. Spotřebuje v něm 9 W.

Monitor od počítače – Vypíná se vám monitor současně s počítačem a samostatně ho tlačítkem nevypínáte? Takto starší monitory uměly spotřebovat i 5 W energie. Nové mají v režimu spánku spotřebu pouze 0,05 až 0,2 W.

Modem/wifi router – Málokoho napadne vypínat wifi router třeba na noc, kdy ho nikdo nepoužívá. Přitom se obzvlášť ve spojení s opakovačem signálu nejedná o úplně nejúspornější přístroje. V našem případě wifi a opakovač spotřebovaly okolo 10 – 14 W.

Nabíječky – Nabíječky, i když k nim nejsou připojené přístroje, spotřebovávají energii. Naše nabíječka si řekla o 0,6 W a nabíječka připojená k vypnutému notebooku 5,4 W.

Chytré přístroje – Jsou moderní, jsou trendy. Ale když je nepoužíváte, vyplatí se víc jejich hloupé varianty. Moderní smart přístroje totiž už ze své povahy neustále spotřebovávají energii. V našem případě si dva druhy chytrých žárovek řekly o 0,24 a 0,57 W, i když nesvítily.

Nenápadní žrouti energie ve vaší domácnosti.
Autor: Infografika Blesk

 

Video
Video se připravuje ...

Expert o klesajících cenách energií: Nejlevnější zemní plyn od začátku války, zlevní i elektřina Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
5 fotografií