Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Stres a nedostatek spánku: Muži mohou být v přechodu i před čtyřicítkou. Jak poznat andropauzu?

Autor: ula - 
29. dubna 2023
05:15

Jste muž, vedete nezdravý, hektický a stresující styl? V tom případě u vás může nastoupit předčasně andropauza. Stav, kdy dochází k poklesu mužského hormonu testosteronu, lze přirovnat k ženské menopauze. Muži v andropauze jsou ohroženi mrtvicí, vysokým tlakem i depresí. Jak poznáte, že u vás nastala andropauza a lze ji zpomalit?

Podle sexuologa a gynekologa MUDr. Pavla Turčana už přestává být mužský přechod tabu. „Mnoho mužů si už dokáže přiznat, že něčím podobným prochází, že to není jen čistě ženská záležitost, ale pro mnohé je to stále nepřekonatelné si připustit, že se něco takového děje,“ říká Turčan.

K poklesu mužských hormonů dochází nejčastěji kolem 50. roku věku. Dnes se s ním ale čím dál častěji setkáváme u mladších mužů. Typickým příkladem jsou vrcholoví manažeři, kteří jsou vystaveni dlouhodobému stresu. Mají nedostatek kvalitního spánku, jejich mozek nedokáže takzvaně vypnout, a oni se tak vůbec nedostanou do hlubší fáze spánku, ve které tělo produkuje nejvíce testosteronu,“ MUDr. Pavel Turčan. Mužský „přechod“ tak může nastat už kolem čtyřicítky.

Deprese, únava, nezájem o sex

Nedostatek testosteronu se následně projevuje únavou, depresivními stavy, výkyvy nálad, zhoršenou imunitou i poklesem zájmu o sex. Projevit se také může pomalejší regenerací po svalové nebo jiné zátěži. Při dlouhodobém nedostatku pohlavního hormonu pak u mužů častěji dochází k potížím s vysokým krevním tlakem a mohou mít i horší průběh zánětu prostaty. Jsou také více ohroženi mrtvicí a řídnutím kostí neboli osteoporózou.

„Zatímco u menopauzy dochází k prudkému poklesu hladin hormonů, u andropauzy vidíme úbytek postupný. Je proto důležité odhalit potíže pramenící z nastupující andropauzy včas a začít ji léčit,“ říká MUDr. Turčan.

Pokud si nejste jistí, zda trpíte andropauzou, můžete si u lékaře nechat změřit hladinu testosteronu.

S kým andropauzu řešit?

Andropauzu mohou muži řešit se sexuologem, andrologem nebo endokrinologem. Drtivá většina pacientů se ale se svými problémy obrací na praktického lékaře. „Preventivní prohlídky nám umožňují odhalit u pacientů andropauzu včas. Málokdo vyhledá specialistu s tím, že ho trápí výkyvy nálad. My přitom víme, že může jít o jeden z prvních příznaků andropauzy. Na základě rozboru krve vyhodnotíme hormonální hladiny pacienta a v případě potřeby mu nabídneme testosteronový gel, který si, pokud mu jej napíše praktický lékař, bohužel musí plně hradit sám. Pokud mu jej předepíše odborník, dostane i příspěvek od zdravotní pojišťovny. Šance na diagnostiku je ale největší právě u praktických lékařů v rámci preventivní prohlídky. Důležité je však správné vyhodnocování laboratorních vyšetření u andropauzy,“ říká MUDr. Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů.

Testosteronový gel nebo injekce?

Pacienti s nepříjemnými projevy andropauzy mají v současnosti k dispozici dva typy léčby: testosteron mohou do těla dodávat pomocí injekcí přibližně jednou za tři měsíce nebo tři týdny nebo si pravidelně na tělo nanášet gel s obsahem hormonu.

„U testosteronové léčby může docházet ke zvýšené tvorbě červených krvinek a houstnutí krve. Riziko ucpání tepny je nejvyšší v prvních třech až dvanácti měsících od zahájení léčby. Gel je nejšetrnější a nejbezpečnější volbou, protože má v tomto směru nejnižší riziko, napodobuje přirozené kolísání hladin testosteronu v průběhu dne a také jej můžeme v případě potíží ihned vysadit. Při aplikaci injekcí zůstává dávka hormonu v těle minimálně tři týdny až tři měsíce v závislosti na typu použité injekce,“ popisuje MUDr. Turčan. Testosteronový gel také nebrání vlastní tvorbě hormonů v těle, zatímco injekce vlastní tvorbu testosteronu úplně zastaví a nahradí umělým hormonem.

Andropauza jednou nastane u všech mužů, podobně jako menopauza u žen. S předčasným „přechodem“ lze ale bojovat a také zmírnit jeho příznaky. Odborníci doporučují pravidelnou fyzickou aktivitu a dostatečný odpočinek. Stav hormonů také významně ovlivňuje strava – poklesem hladiny testosteronu více trpí obézní muži, jimž se v tukových tkáních tvoří ženské hormony.

Zobrazit celou diskusi