1. Správné odlíčení obličeje

Odlíčení make-upu je pro vaši pleť zcela klíčové. Je nutné denně smýt z povrchu pokožky všechen make- up a nečistoty, které by v opačném případě mohly vést k podráždění, k akné a v neposlední řadě k rychlejšímu stárnutí pokožky. Vsaďte proto na kvalitní dvoufázové odlíčení. To spočívá v tom, že se nejdříve odlíčíte ideálně mastným odličovačem, např. hydrofilním odličovacím olejem nebo mlékem. Poté se opláchnete vodou a použijete gel či pěnu na finální dočištění. Každodenní dvoufázové odlíčení snižuje riziko vzniku pupínků, zarudnutí, černých teček a dalších běžných problémů. Pleť je třeba čistit i v případě, že make- up nenosíte!

2. Včasné používání anti – aging produktů

Pokud chcete zabránit prvním projevům stárnutí pleti, je třeba brzy začít používat anti – aging kosmetiku. Nejen že si zachováte mladistvý vzhled i ve vyšším věku, ale pokud problém podchytíte včas, je velká pravděpodobnost, že při výskytu prvních vrásek bude vaše pleť lépe reagovat na kosmetiku mnohem lépe. Kdy tedy začít? Pravidlo je poměrně jednoduché. Pokud začleníte produkty proti stárnutí do své každodenní rutiny ve věku kolem 25 let, bude pokožka méně poškozována, než když tyto produkty začnete používat až po třicítce. Používáním anti – aging kosmetiky ve svých 25 letech v podstatě trénujete svou pokožku, jak se chovat a předcházíte tvorbě prvních jemných vrásek.

3. Používejte peeling

Čím jsme starší, tím se kožní buňky obnovují pomaleji. Výsledkem může být to, že bez pomoci peelingu se na obličeji začnou hromadit odumřelé kožní buňky, ucpávat póry a tím se způsobí pupínky. Ucpané póry zároveň znemožňují pronikání kosmetiky do kůže a kvůli tomu je pak vaše pleť mdlá a matná. Tomuto problému lze jednoduše přejít pravidelným používáním peelingu. Ideální jsou exfolianty na bázi ovocných kyselin, protože účinně bojují proti známkám stárnutí, pomáhají obnovovat buňky, rozjasňovat a zlepšovat tón a texturu pleti a jsou vhodné i pro citlivější pleť. Vyzkoušejte např. dvoufázový chemický peeling Exuviance Performance Peel AP25 s kyselinou glykolovou, mandlovou a polyhydroxykyselinou . Tento peeling slouží k odlupování odumřelých kožních buněk a k podpoře jejich regenerace pro svěží a mladší vzhled pleti.

4. Spánek

Když spíme, naše pleť vytváří nový kolagen, který zabraňuje předčasné tvorbě vrásek. Více kolagenu znamená, že pokožka je plnější a méně náchylná k vráskám. Zjednodušeně – čím více si dopřejeme spánku, tím to bude mít lepší účinky na naši pleť. Pouhých 5 hodin spánku v noci může vést k dvakrát většímu počtu jemných vrásek, než kdybychom spali 7 hodin. Průzkumy ukazují, že jedinci, kteří spí méně než 7 hodin často trpí povislými víčky, mají více oteklé oční okolí a tmavší kruhy pod očima. Nedostatek spánku je také často spojován s bledší pletí, více vráskami povislými koutky úst.

5. Hydratace a pití vody

Voda udržuje vaše tělo hydratované, svěží a pomáhá udržovat pružnost pokožky. Pravidelný pitný režim navíc pomáhá vyplavit toxiny z těla. U lidí, kteří pijí denně dostatečné množství vody, se snižuje pravděpodobnost, že jejich pleť bude náchylná k tvorbě jizev, vrásek a jemných linií, neboť dobře hydratovaná pleť si umí sama lépe poradit. Obecně se dá říct, že pokud vypijete denně svou ideální dávku vody (která se obvykle pohybuje kolem 2 litrů pro dospělého jedince), můžete vykazovat mnohem méně známek stárnutí než ti, kteří pitný režim nedodržují.

6. Čistota make – up pomůcek

Špinavé houbičky a štětce na make-up jsou živnou půdou pro bakterie. I když je pouhým okem nevidíte, je známo, že neviditelné částice zárodků bakterií se zachytí ve štětinách štětců, které denně používáme na obličej. Kromě bakterií byste na svém štětci našli také nahromaděný make-up, zbytky produktů, odumřelé kožní buňky, špínu a prach. Všechny tyto nečistoty mohou ucpávat póry, což vede k podráždění, akné, a v několika případech dokonce i k infekci.

7. Vyvážená strava

Zdravá a rozzářená pleť vypovídá hodně i o vaší stravě. Stav naší pokožky odráží to, co jíme, a zdůrazňuje důležitost péče o sebe zevnitř. Jídlo je v podstatě palivo a naše tělo funguje nejlépe, když mu poskytujeme zdravou a vyváženou stravu. Obecně platí, že dobrému stavu naší pleti prospívají ryby, listová zelenina a ořechy. Pokud s pletí bojujete, vyhněte se naopak příliš kořeněným, pálivým a mastným pokrmům.

8. SPF faktor nejen když svítí slunce

O nutnosti každodenního nošení SPF krému asi slyšíte stále dokola, ale opakování je matka moudrosti. Tak tedy, SPF krémy je třeba používat každý den, a to i když venku zrovna nesvítí slunce a je zataženo. Kromě estetických důvodů, jako je prevence vrásek a pigmentových skvrn, je třeba myslet i na zdravotní benefity – krémy s UV filtrem snižují riziko spálení a tím případné rakoviny kůže.

9. Pravidelná výměna ložního prádla a ručníků

Pokud jsou vaše prostěradla a povlaky na polštáře plné bakterií, mohou na vaší pokožce způsobit problémy. Když spíme zabaleni v peřině, z našeho těla sálá teplo, což podporuje činnost potních žláz a často produkuje více potu a mazu. Běžné bavlněné povlečení je tkané tak, že vlákna zachycují pot a bakterie, je proto nutnost ho pravidelně měnit. Obvykle se doporučuje prát ložní prádlo každé dva týdny.

10. Zkuste se méně stresovat

My víme, to se snadno řekne, ale hůř provede. Stres je ovšem jedním z největších nepřátel člověka, který si vybírá daň na téměř každé části vašeho těla, včetně pleti. Stres zvyšuje produkci hormonů v těle, jako je kortizol, který může způsobit mastnotu pokožky a snížit její schopnost bojovat proti bakteriím způsobujícím pupínky. Chcete-li pomoci s udržením stresu pod kontrolou, zkuste pravidelně techniky pro zvládání stresu, jako je cvičení jógy, hluboké dýchání a meditace. Můžete tak pomoci nebo dokonce předcházet stavům, jako jsou mdlá pleť, akné a vyrážky.