Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tomáš (19) za 7 měsíců zhubl 67 kilo: Tohle jsou moje zásadní fígle!

/
  • Tomáš Hradecký ze Strakonic zhubnul za 7 měsíců neuvěřitelných 67 kilo.
    29. ledna 2024 ● 12:01

    Za 7 měsíců 67 kilo dole! Student Tomáš Hradecký (19) ze Strakonic už měl plné zuby svých 150 kil, a tak se pustil do úspěšného boje s obezitou. Svou cestou jde příkladem tisícovkám fanoušků, pro které natáčí úspěšná videa plná rad i fíglů. Co se u hubnutí osvědčilo právě jemu?

  • 1.

    Nastavte si reálný cíl

    Cesta k vysněné postavě rozhodně není o žádných extrémech, nastavte si reálné cíle a nedržte drastické diety, které nelze dlouhodobě vydržet. Doporučený úbytek váhy se pohybuje kolem 0,5-1kg  za týden, ale i tohle je u každého z nás jiné.  Lidé s vyšší nadváhou samozřejmě mohou postupovat o dost rychleji. V žádném případě ale nechoďte pod hodnotu bazálního metabolismu (bazální metabolismus (BM) je hodnota, která udává množství energie pro udržení všech vitálních funkcí člověka, pozn. red), mohlo by vás to negativně poznamenat.

  • 2.

    Neexistuje zázračná dieta

    Všechny diety, o kterých se dočtete na internetu, od té ketogenní až po přerušovaný půst, vypadají sice odlišně, všechny jsou ale založeny na stejném principu - být na konci dne v kalorickém deficitu. Jedině tak totiž můžeme hubnout. Každému ale vyhovuje něco jiného. Nejlepší dieta je tedy taková, která je pro vás příjemná a vyhovuje právě vám.

  • 3.

    Neexistuje jídlo, po kterém se jen hubne nebo přibírá

    Takto jídlo určitě nedělme. Jsou samozřejmě potraviny vhodnější při hubnutí a méně vhodné, ale není to tak, že bychom nějakou snědli a hned po ní přibrali. Vhodné potraviny jsou takové, které obsahují nižší energetickou hodnotu a mají vyšší objem. To je při hubnutí klíč k úspěchu. Jak jsem ale už zmínil, neznamená to, že bychom nějakou potravinu měli vyřadit z jídelníčku. Opět se vracíme k tomu, že jediné, na čem záleží, je, abychom na konci dne přijali méně energie, než vydáme.

    Video
    Video se připravuje ...

    Zdravé mlsání? Tomáš zhubnul 67 kilo a doporučuje zmrzlinové plátky s tvarohem TikTok: lepsija_

  • 4.

    Pomohou kalorické tabulky

    K tomu, abyste zhubli, to určitě není nutnost, ale dle mého názoru je nejsnazší používat kalorické tabulky a zapisovat si svůj denní příjem. Zabere to pár minut, tedy rozhodně méně času, než přemýšlení nad tím, co si přes den mohu dovolit a co už ne. Na BMR kalkulačce (kalkulačka bazálního metabolismu, pozn. red) si spočítáte na základě svých údajů a cílů doporučený příjem, ten nějakou dobu - týden či měsíc držíte, a podle výsledků pak s tím číslem hýbete. Každý máme přes den jinou aktivitu, kalkulačka nám tedy nedá přesné číslo, ale bude se mu v 99 % případů hodně blížit.

  • 5.

    Navyšte objem jídla

    Hubnutí je i boj s hlavou, která při něm bude chtít více jídla. Právě jeho vysoký objem jí může pomoci. Mezi nejlepší zdroje samozřejmě patří zelenina, která má málo kalorií. Obsahuje také vlákninu, která má sytící efekt. Pak je tu třeba i pudingový prášek - klasický puding, který například dokáže skvěle navýšit objem ovesné kaše. Podobné triky neustále zkouším a objevuji, hodně se inspiruji zahraničím a spoustu z tipů najdete už teď na mém TikToku.

  • 6.

    Není nutné být v deficitu každý den

    Pokud budete cítit, že jste vyčerpaní, unavení a bez energie, rozhodně není na škodu dát si udržovací den. To znamená navýšit energetickou hodnotu na úroveň té, na které zhruba držíte stejnou váhu. Druhý den možná budete o pár gramů těžší, ale bude se jednat pouze o vodu, protože jste navýšili sacharidy. Určitě však takový den nepojměte tak, že můžete sníst cokoli, co vám přijde na oči. Za mě je to rozhodně lepší cesta, než se pak trápit nebo s hubnutím skončit.

    Tomáš své dětství proseděl u počítačových her a časem se projedl ke 150 kilům.
    Autor: archiv Tomáše Hradeckého

  • 7.

    Nikdy si nic nevyčítejte

    Jedno zahřešení vaši cestu těžko poznamená. Pokud se v průběhu hubnutí stane, že ujedete a dáte si něco navíc, stejně už to neovlivníte. Je lepší to jednoduše přijmout a jet dál. Důležité je ale opravdu jet dál. Spousta lidí si ráno dá do kaše o kostičku čokolády víc a hned má pocit, že v ten den je vše ztracené a může už vlastně sníst cokoli. 

  • 8.

    Nebojte se tuků

    Přestože tuky už podle názvu zní jako velký strašák, v našem jídelníčku mají své místo. Bez tuků nedokáže naše tělo vstřebat některé vitamíny, potřebujeme je ke tvorbě hormonů, ke správné funkci mozku a zároveň chrání naše tělo před chladem. Samozřejmě ale není tuk jako tuk. Řízek, který si zaplave v oleji, nejvhodnějším zdrojem nebude. Zdravé tuky, jako je například avokádo, ořechy a másla z nich, tuky v rybách, mléčných výrobcích a ve vhodné formě i oleje, ale rozhodně v rozumném množství zařazujte.

  • 9.

    Dopřejte si kvalitní spánek

    Určitě to není tak, že by měl spánek přímý vliv na naše hubnutí, ve finále ale má svou velkou roli v úspěšné cestě. Pokud bude náš spánek nekvalitní či nedostatečný, budeme přes den unavení, a to většinou vede k tomu, že energii hledáme v jídle. Z osobní zkušenosti mohu říct, že jakmile jsem se zaměřil na kvalitní spánek, na který jsem dříve také nedal, začal jsem se cítit mnohem lépe.

  • 10.

    Sportujte, ale s rozumem

    Jakýkoli pohyb je skvělý, jak pro naše zdraví, tak pro podporu hubnutí. Důležité je ale najít si takový sport či aktivitu, která nás bude bavit.  Spousta lidí začne hubnout a k tomu si přidá sport, který je pro ně každodenním strašákem a mají ho jako povinnost, kterou chtějí mít co nejdříve za sebou. To však není dobře ani pro naši psychiku, ani pro dlouhodobě úspěšné hubnutí. Hubnout se samozřejmě dá i bez sportování, ale o to méně jídla si pak budeme moci dopřát. Doporučuji obyčejnou i rychlou chůzi. Já osobně si při procházce skvěle vyčistím hlavu. A také jsem se našel ve světě fitness.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    „Zázračné injekce“ na hubnutí? Obezitoložka pro Blesk o tom, jak fungují a na co si dát pozor Markéta Volfová, Lukáš Červený

    Fotogalerie
    13 fotografií

Dnešní horoskopy