Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Letuška Lenka (36), na jejíž záchranu Češi vybrali 5,6 milionu, promluvila pro Blesk: Dnes nastupuji na léčbu!

Autor: Kateřina Baranová - 
6. listopadu 2023
05:00

Představuje pro ni poslední naději, jiná léčba na metastazující melanom už nezabírá. Jenže ji neplatí zdravotní pojišťovny. Pro letušku vládní letky Lenku Růžkovou (36) Češi za tři dny vybrali 5,6 milionu, v pondělí nastupuje léčbu.

Rakovinou kůže onemocněla před 16 lety. Melanom se podařilo zachytit v rané fázi a odstranit zdánlivě bez následků. O době před necelým rokem, kdy se nemoc ohlásila bulkou na břiše znovu, Lenka mluví jako o zlém snu. „Ale je to realita a nazývá se maligní metastatický melanom, nejagresivnější a nejsmrtelnější typ rakoviny kůže ve čtvrtém stadiu. Všeznalý google mi prozradil, že páté neexistuje,“ popisuje.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího životního pojištění

Metastáze se jí rozšířily do plic, pohrudnice, pobřišnice i vaječníků. Imunoléčba nezabrala. „Po 4. dávce se u mě projevila závažná pankolitida, tedy zánět tlustého střeva,“ řekla Blesku letuška, která ve vládním speciálu doprovázela české prezidenty i premiéry.

Z 51 kilo zhubla na 44. Poslední nadějí je terapie pomocí onkolytických virů, která se provádí v německém Düsseldorfu a zdravotní pojišťovny ji nehradí. Její kamarádi proto na platformě Donio vyhlásili sbírku, do níž přispívají nejen jednotlivci, půl milionu poslalo i ministerstvo obrany. Léčbu Lenka nastupuje už v pondělí. „Termín na klinice mám ve 14 hodin. Tam se dozvím, co přesně mě čeká. Vím jen, že mi odeberou vzorky z metastáz,“ vysvětlila.

Zatím si vše platí sama

„S ohromnou pokorou a vděčností vám s celou mou rodinou děkujeme za vaši štědrost, díky které mi byla dána šance na život. Peníze ale můžu čerpat až po ukončení sbírky. Zatím to zaplatíme z rodinných úspor, domluvíme si splátkový kalendář,“ řekla Lenka. Na léčbu lze přispívat 56 dní, finance budou uvolněny v lednu. Pokud bude potřeba menší částka, zbývající částka bude po dohodě s Doniem převedena na pomoc dalším nemocným.

Klarka Klarka ( 6. listopadu 2023 14:09 )

77 000 ročně, žijících 450 000 žije a Blesk stále o jedné ..máte 450000 lidských příběhů o rodině

Uživatel_5634767 ( 6. listopadu 2023 12:45 )

Ať se uzdraví, má život před sebou ale co ti ostatní smrtelně nemocný? Na ty se žebrat nebude???? To mi tedy hodně vadí. Vše jen pro nadlidi co dělají lukrativní zaměstnání

begonie ( 6. listopadu 2023 09:12 )

Taktéž držím palce ať je léčba úspěšná

Jiří Zajíček ( 6. listopadu 2023 07:59 )

Držím palce🙏🙏🙏👍👍👍

Zobrazit celou diskusi