Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Patrikovi (15) zákeřná nemoc obrátila život vzhůru nohama: Bojuje s rakovinou krve!

Autor: jel - 
1. července 2023
20:27

Patnáctiletý Patrik z Dobříše vyrůstal jako každý jiný teenager, rád jezdil na kole a hrál basketbal. Minulý rok v říjnu se jemu a jeho rodině obrátil život vzhůru nohama. Lékaři mu diagnostikovali akutní lymfoblastickou leukémii. Hrozivý verdikt šokoval chlapce i jeho blízké. Náročná léčba se na mladíkovi podepisuje jak fyzicky, tak psychicky. Patrik ale věří, že brzy bude lépe. 

Na podzim minulého roku začal být Patrik velmi unavený, nestíhal na tělocviku, po škole si chodil lehnout, byl slabý a bledý a viditelně zhubl. Problémy se stupňovaly, a tak nakonec v polovině října navštívil dětskou lékařku.

Ta si všimla na mladíkově těle drobných skvrnek a chlapce poslala na další vyšetření. „Po vyšetřeních jsme šli na oběd, když v tom nám volala má dětská doktorka, že výsledky krve jsou alarmující. Máme se prý zabalit a přijet rovnou do Motola, kde na nás již čekali,“ řekl Patrik. Dodal, že když jel s mámou v autě, téměř nemluvili a on přemýšlel, co se musí dít, když ho posílají do nemocnice.

Šok a náročná léčba

Podstoupil další vyšetření a pak přišel hrozný verdikt, akutní lymfoblastická leukémie. „Byl to pro mě a mou rodinu opravdu veliký šok! Mamka to snášela dost špatně a já se najednou ocitl zavřený na pokoji se všemi těmi přístroji oddělený od světa tam venku, od mých kamarádů, rodiny, školy a nevěděl jsem, co se se mnou dále bude dít,“ popsal teenager příšerné momenty.

Do nemocnice nyní Patrik dojíždí několikrát týdně, podstupuje chemoterapie, odběry kostní dřeně i nepříjemné lumbální punkce. Musí dodržovat přísná hygienická pravidla a diety. Nesmí do většího kolektivu lidí. Náročná léčba se na něm podepisuje psychicky i fyzicky, je ale velmi statečný a věří, že brzy nastoupí udržovací léčba, která nebude tak přísná. „Obavy z návratu nemoci budu mít však neustále,“ dodal. I přes krutou nemoc se dokázal skvěle připravit na přijímací zkoušky a dostal se na vysněné gymnázium. 

Časté návštěvy nemocnice a další věci spojené s léčbou jsou pro rodinu, která má ještě další dvě děti, finančně náročné. O pomoc proto prosí ve sbírce na crowdfundingové platformě Donio. Tam může Patrikovi přispět každý libovolnou částkou. 

Video  Leukémie: nemoc, kterou trpěl i Karel Gott - příznaky, příčiny, léčba  - Videohub
Video se připravuje ...

Kristýna Fla ( 5. července 2023 16:29 )

Přeji Patrikovi mnoho sil a léčbu, která zabere.

Zobrazit celou diskusi