Potíže u Olgy vyvrcholily v létě 2020. Po odběru kostní dřeně jí byl diagnostikován mnohočetný myelom, druhá nejčastější rakovina krve. „Mé dlouhodobé zdravotní problémy byly konečně pojmenovány a mohla jsem s nemocí začít bojovat,“ vzpomíná na náročné období paní Olga.

Psychicky na dně

Paní Olga měla štěstí, protože se dostala do klinické studie a nemoc začala ustupovat. Jenže dostala covid, zhoršila se její psychika a nebyla schopná podstoupit potřebnou transplantaci krvetvorných buněk. A pak nemoc na začátku roku 2022 udeřila znovu.

Druhá klinická studie

„Naštěstí jsem vstoupila do další studie,“ říká paní Olga. V září přišla dobrá zpráva – škodlivé látky už nebyly v krvi prokázány. K odstranění zbytkové nemoci lékaři opět doporučili tzv. speciální transplantaci krvetvorných buněk. To pomohlo. „Jsem ráda, že jsem byla zařazena do studií, které mi pomohly rakovinu zvládnout a vrátily mě do života,“ dodává paní Olga.

Záhadná a neznámá nemoc

Přestože je mnohočetný myelom druhá nejčastější rakovina krve, polovina populace si ji plete s melanomem (rakovina kůže), 80 % lidí tento pojem vůbec nezná. Toto onemocnění postihuje plazmatické buňky, které jsou v těle zodpovědné za tvorbu protilátek.

Příznaky stáří, nebo myelom?

Myelom je onemocněním seniorů, léčí se s ním 4000 pacientů. Příznaky se zaměňují s běžnými potížemi ve stáří. „Nemocný trpí únavou, slabostí, opakujícími se infekcemi nebo bolestmi kostí v zádech a na hrudi,“ upozorňuje prof. MUDr. Roman Hájek, přednosta Kliniky hematoonkologie FN Ostrava.

Cílená biologická léčba

To je velká naděje pro nemocné! „Díky ní žije třetina pacientů deset let bez potíží,“ uvádí prof. Hájek. Pacientovi se odeberou a zamrazí vlastní krvetvorné buňky. Podstoupí chemoterapii, která často poškodí i zdravé buňky a imunitní systém. Obnovu umožní právě transplantace předem získaných buněk zpět do těla a pacient se rychleji zotavuje.

Mám to v krvi

V rámci Národního dne myelomu byla spuštěna kampaň Mám to v krvi. Upozorňuje na nové nadějné možnosti léčby, které by v blízké budoucnosti mohly znamenat zásadní průlom v léčbě myelomu.

 

Video
Video se připravuje ...

Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají 

Fotogalerie
5 fotografií