Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Noční svítící oblaka okouzlila Česko! Kdy a jak krásný jev pozorovat?

Autor: jel - 
27. června 2023
05:00

V červnu a v červenci je možné na obloze pozorovat unikátní a nádherný jev. V těchto měsících je možné spatřit takzvaná noční svítící oblaka. Nádherný úkaz mnohdy nabízí opravdu majestátní podívanou. Astronom vysvětlil, čím jsou způsobena a kdy a kde je můžete vidět.

Astronom Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě přiblížil, že noční svítící oblaka úzce souvisí s meteorickým prachem a s kolísáním sluneční aktivity. Tento specifický jev se tvoří ve výšce okolo 85 kilometrů a lze jej pozorovat v červnu a červenci buď mezi desátou hodinou večer a půlnocí a nebo mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní na severu, resp. mezi severozápadním a severovýchodním obzorem.

„Jejich zář je způsobena Sluncem, který je v inkriminovaných hodinách nasvětluje odspodu, zatímco samo se nachází ve výšce mezi 6 a 16 stupni pod obzorem,“ popsal Horálek. „Vypadají jako zářící pavučinky na obloze a někdy mohou nabídnout opravdu majestátní divadlo,“ uzavřel astronom.

Přestože se noční svítící oblaka objevují spíše až v červenci, někteří pozorovatelé tento překrásný úkaz vyfotografovali už koncem června. Jednalo se o první viditelná noční svítící oblaka v tomto roce.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi