Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hrozba pro celé lidstvo? Asteroid 2023 DW míří k Zemi!

Autor: rc - 
8. března 2023
20:16

Vědci objevili ve vesmíru těleso, které se pohybuje směrem k Zemi. Zprávu o nové vesmírné hrozbě na sociální síti Twitter oznámila NASA. Ačkoliv podle prognóz vědců je malá šance, že by těleso, které dostalo název 2023 DW, protnulo oběžnou dráhu Země, zaujímá první místo na „seznamu rizik“ Evropské vesmírné agentury.

Pozornost vědců se upíná k asteroidu 2023 DW. O tělesu, jež se pohybuje směrem k Zemi, informovala NASA na Twitteru. „Pozorujeme nový asteroid s názvem 2023 DW, u něj je velmi malá pravděpodobnost na dopad na Zemi v roce 2046,“ uvedli vědci.

Asteroid zaujímá první místo na „seznamu rizik“ Evropské vesmírné agentury pro objekty, které se ocitly v blízkosti Země. Vědci z NASA v příspěvku dodali, že je příliš brzy na jakékoliv prognózy a je vyžadováno další pozorovaní. Nicméně je prý jen mizivá šance, že by asteroid protnul na Valentýna 14. února 2046 oběžnou dráhu Země. „Analytici oběžné dráhy budou i nadále sledovat asteroid 2023 DW a aktualizovat předpovědi, jakmile budou přibývat další data,“ dodávají vědci z NASA.

K tělesu na sociální síti Twitter se vyjádřil i vědec Petr Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd České Republiky, který rovněž uvedl, že „existuje velmi malá šance, že v roce 2046 by mohla protnout oběžnou dráhu Země – rozumějte do nás nabourat. Čeká nás teď pár týdnů pozorování, během kterých se budou zpřesňovat parametry její oběžné dráhy, aby se zjistilo, jestli to tak je či ne.“

Velikost tělesa je odhadována okolo 50 metrů, což je podle Brože přibližně velikost tělesa, jež způsobilo výbuch v Tungusce, ke kterému došlo 30. června 1908. Explozi mělo způsobit kosmické těleso s rozměry 50 až 190 metrů. Pohyb  asteroidu 2023 DW lze pozorovat živě na stránkách NASA.

Video  Na co si dávat pozor a co bychom neměli dělat během úplňků v roce 2023?  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 10. března 2023 08:11 )

Tak se snad už konečně trefí a Zemička si od lidí oddechne.

Zobrazit celou diskusi