Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Duhový meteorit prorazil střechu rodinného domku: Obsahuje látky vhodné pro vznik života?

Autor: jžk - 
28. srpna 2020
09:47

Ženě vlétl střechou do domu rozžhavený kámen starý 4,5 miliardy let - pamatuje vznik sluneční soustavy. Pochází z meteorického roje, ze kterého dopadl až na zem jiný kus asteroidu v roce 1969. Doufá se, že by v novém meteoritu mohly být nalezeny proteiny.

Asteroid velikosti pračky se roztříštil v atmosféře nad Kostarikou v dubnu 2019. Malý, duhově zabarvený meteorit, který v sobě může skrývat stavební kameny pro život, byl stvořen ze stejného prachu z rané Mléčné dráhy jako meteor, který explodoval nad Austrálií v roce 1969.

Tým vědců z Arizonské státní univerzity doufá, že uvnitř nového vzorku najdou proteiny. Meteorit, který nazvali Aguas Zarcas podle vesnice, kde dopadl, má 4 560 milionů let. Jedna žena tvrdí, že jí střechou proletěl rozžhavený kus kamene vážící asi kilo v 21:09 místního času.

Aguas Zarcas podstoupil víc jak rok zkoumání a vědcům se podařilo přijít na to, že se jedná o uhlíkatý chondrit, který vznikl před vznikem našeho Slunce. Podle zprávy v ScienceMag jsou uhlíkaté chondrity bohaté na uhlík a organické molekuly složité jako aminokyseliny, které jsou stavebními kameny proteinů.

Po porovnání s horninami z roku 1969, kterým se říká Murchisonské kameny, našli vědci ve zbytcích asteroidů téměř stovku různých aminokyselin, z nichž se mnohé vyskytují v organismech na Zemi, některé jsou však vzácné či nám neznámé. „Nehledáme život jako takový, ale jeho součástky v něm jsou,“ řekl Daniel Glavin, astrobiolog z Goddard Space Flight Center NASA, který se celý život zabývá zkoumáním Murchisonských meteoritů.

Vědci mají na rozdíl od svých předchůdců v sedmdesátých letech k dispozici pokročilejší technologii, což jim umožňuje prozkoumat horninu bez poškození. Jelikož je duhový meteorit mladší, doufají vědci v odhalení organických sloučenin, které se z těch Murchisonských mohly dávno odpařit. Proteiny ve vesmírných kamenech zatím ještě nikdy nebyly potvrzeny. 

Aguas Zarcas se vyhnul kontaminujícím vlivům po celé miliardy let. Možná se tak nyní týmu vědců podaří získat informace ze tří starověkých, jinak člověku nepřístupných období!

Matos7 ( 28. srpna 2020 10:31 )

Proc se to pako novinář pod takovou blbost nepodepíše? Co si to vycucal z prstu?

Zobrazit celou diskusi