Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Čápicím v Chýnově zůstalo ze tří mláďat jenom jedno: Nepomohl ani zásah záchranné stanice

Autor: jel - 
24. června 2023
07:50

Čapí hnízdo v Chýnově budí letos opravdu velký rozruch. Zaujalo především tím, že se ukázalo, že tam hnízdí dvě samice, které společně nakladly celkem osm vajec. Předpokládalo se, že se z nich ale čápata nevylíhnou. Opak byl pravdou. Vylíhla se hned tři. Bohužel přežilo pouze jedno. U čápátka s podezřením na otravu nepomohl ani zásah záchranné stanice.

Chýnovské čapí hnízdo zaujalo ornitology i pozorovatele čápů. Už v květnu, kdy vyšlo najevo, že se na hnízdě usadil pár dvou samic. „Že jde o dvě samice, se prokázalo až snášením vajec,“ popsal v minulosti situaci ornitolog Michael Strnad. 

Proti všem předpokladům se čápicím vylíhla tři čápata. Jedno bohužel brzy uhynulo a matky jeho mrtvolku z hnízda vyhodily. Strnad uvedl, že nejmladší z mláďat bylo viditelně slabší už koncem 31. května. „V dalším období obě mláďata žrala přinesenou potravu, ale rozdíl mezi nimi se zvětšoval,“ doplnil.

Otrávené čápě?

Drama na hnízdě se strhlo v neděli 11. června večer. Zdravotní stav slabšího z čápat se výrazně zhoršil. Existovalo podezření, že je otrávené. 

U odebrání mláděte asistovali táborští hasiči s výškovou technikou, ornitolog a pracovník záchranné stanice ve Voticích. „V neděli kolem půl 10 večer byli táborští hasiči s výškovou technikou přítomni v Chýnově na náměstí. Hasič a ornitolog byli vyzvednuti na 19,5 metrů vysoký komín, kde se nacházelo hnízdo. Ornitolog z něho odebral mládě a biologický materiál,“ popsala událost pro Blesk mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Během pobytu v záchranné stanici se zdravotní stav mláděte výrazně zlepšil a o čtyři dny později bylo vráceno zpět do hnízda. „Od následujícího dne se jeho stav opět zhoršoval. Nebyl předpoklad, že by další odebrání z hnízda mláděti prospělo, byl jeho další vývoj ponechán na přírodě,“ vysvětlil Strnad s tím, že 17. června po krupobití čápě uhynulo. V hnízdě nyní zůstává poslední mládě, kterému se daří dobře a ve středu ho odborníci okroužkovali.

Ornitolog také uvedl, že je rád, že díky kamerám může život čápů sledovat i velká skupina „laiků“, kteří hledají potěšení a poučení v přírodě. Dodal ale, že by si lidé měli uvědomit, že dostávají nefiltrované a nezkreslené informace o dění v přírodě. A sledování takovýchto záběrů nemusí být pro každého, protože ne vždy se v přírodě dočkáme šťastného konce.

„Současně jsem přesvědčen, že by člověk měl záměrně zasahovat do přírodních procesů co nejméně, a to i v situacích, kdy se snaží z humánních důvodů pomoci ohroženému jedinci. Mezi výjimky patří situace, které člověk svou činností způsobil – tedy například otravy, nebo jedinci zamotaní do vlasců a jiných pastí,“ uzavřel Strnad.

Video  Čápata v Záchranné stanici Makov  - Záchranná stanice živočichů Makov - Libor Šejna
Video se připravuje ...

naidka ( 24. června 2023 08:17 )

Musela jsem se smát, když u jiných článků o této neobvyklé čapí dvojici byly zakázané diskuze. Ale jo, mamkám to jde, poslední čápátko je opečovávané a žádný zázrak přírody to není, prostě mamky při cestě do Chýnova se někde "zapomněly".🦩😎

Zobrazit celou diskusi