Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Smutek v Jindřichově Hradci: Vítr shodil hnízdo s čápátky, tři mláďátka zemřela

Autor: jel - 
22. června 2023
14:49

Českem se ve středu prohnaly silné bouřky, které za sebou zanechaly pořádnou spoušť. Hasiči vyjížděli k více než 850 událostem! V Jindřichově Hradci shodil vítr čapí hnízdo umístěné na komíně zámeckého nového pivovaru. Nejprve se zdálo, že žádné z pěti mláďat nepřežilo, ve čtvrtek ale vyšlo najevo, že dvě čápátka dokázala v rozbořeném hnízdě přežít.

Informace o tragických následcích bouřky se objevila ve středu večer na sociálních sítích. Zdálo se, že žádné z mláďat na komíně u jindřichohradeckého zámku bouři nepřežilo. Ve čtvrtek ale přišla radostná zpráva. Dvě čápátka v rozbořeném hnízdě zůstala.

Dvě přežila!

„Včera se bezprostředně po podvečerní bouři zdálo, že všechna čápata zahynula. Část, že spolu s hnízdem dopadla na plochu před zámkem, zbytek spadl a utopil se v mlýnském náhonu,“ uvedli na sociální síti správci zámku. Doplnili, že jim tato zpráva udělala velkou radost.

Hnízdo ale zůstalo značně rozbořené a tak je nyní na čapích rodičích, aby jej opravili a dokázali zbývající mláďata před dalším nepříznivým počasím ochránit. 

Kastelán Jan Mikeš pro Deník popsal, že viděl, jak velký poryv větru shodil hnízdo a sním spadla i tři čápata. Přivolaní policisté pak mrtvolky mláďat odvezli. „Mohu říct, že mám velkou radost, když dnes se zjistilo, že to přece jen není tak hrozné a dvě z těch celkem pěti čápat přežila,“ doplnil kastelán.

V galerii se podívejte na další čapí příběhy

Video  Čáp se zranil o dráty trakčního vedení, nyní bojuje o život  - Záchranná stanice živočichů Makov - Libor Šejna
Video se připravuje ...

nemocna ( 22. června 2023 23:42 )

Nemůžou ochránci to hnízdo po dokončení čápů pořádně přidělat ke komínu? a aby čápata nespadla dát okolo aspon nízkou ohrádku? třeba plastové pletivo?

Zobrazit celou diskusi