Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čápátko v Makově nemohou vrátit do hnízda: Ujmou se ho náhradní ptačí rodiče?

Autor: jel - 
31. května 2023
11:51

Nejmladší a nejmenší čapí mláďata v přírodě často nepřežijí. Rodiče je z hnízd obvykle vyhodí. Čápátko, které se vylíhlo v Záchranné stanici v Makově, má ale šanci. Pracovníci stanice ho totiž dokrmují, do hnízda ho ale už vrátit nemohou. Pravděpodobně bude vloženo do jiného hnízda, kde je mláďat méně.

Jak Blesk již dříve informoval ani nejmenší mládě v Makově by zřejmě ve volné přírodě nemělo šanci na přežití. Díky pomoci zvířecích záchranářů se mu ale daří dobře. Předseda stanice Libor Šejna v minulosti uvedl, že čápě pravidelně dokrmují a pak jej opět vrací do hnízda.

Video  Nejmladší čápě v Makově  - Záchranná stanice živočichů Makov - Libor Šejna
Video se připravuje ...

A jak se daří mláďátku teď? Potrava mu chutná, ale k rodičům do hnízda se už vrátit nemůže, jednoduše proto, že je stále příliš malé a nepřežilo by. A co tedy s čápátkem bude dál? „S největší pravděpodobností bude tak za 14 dnů přidán do nějakého hnízda v Čechách k divokým bílým čápům,“ popsal předseda stanice. „Tak mu držte palce, bude to potřebovat,“ dodal.

Některé milovníky čápů ale tento krok zarazil. Podivovali se nad tím, proč stanice mládě z hnízda odebírá a nechápali, že jiní ptačí rodiče mládě přijmou. Šejna ale vysvětlil, že čápi nemají problém přijmout cizí mláďata. Ptáče bude zřejmě přesunuto do hnízda, kde se vylíhlo čápat méně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi