Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Boj o čapí hnízdo v Chomutově: Útoky, nálety a krádeže!

Autor: jel - 
20. května 2023
17:14

Velké drama se strhlo v Zooparku Chomutov. Po dlouhých třiceti letech se v okolí města chtěl usadit nový čapí pár. Nešlo to ale tak snadno, čáp ze stálého hnízda v parku s tím totiž nesouhlasil, na nové sousedy začal podnikat nálety a vytrvale útočit. Nakonec se ale s jejich přítomností smířil.

Zoopark na sociální síti uvedl, že už je to dlouhých třicet let, co se v okolí Chomutova naposledy usadili noví čápi. Ti, kteří přilétli letošní jaro, si začali stavět hnízdo na jednom ze stromů v takzvané Chomutovské Kaštance.

„Ale jak už to v přírodě bývá, samec z našeho stálého hnízda si začal své teritorium hájit. Sotva se noví sousedé pustili do stavění svého hnízda, začal na něj podnikat nálety, kradl jim větvičky a dorážel na ně,“ popsal dramatický boj o území zoopark na facebooku. Doplnili, že pár je určitě ze zahraničí.

Vše ale nakonec dobře dopadlo. Nový pár se totiž tak lehce nevzdal a agresivnímu samci nezbylo nic jiného než se s jejich přítomností smířit. Ornitolog a odborník na čápy Petr Hora uvedl, že zoopark poskytuje dost potravy, aby tam oba páry mohly v klidu a míru žít.

Video  Čáp z Radomyšle po amputaci nohy  - Záchranná stanice živočichů Makov - Libor Šejna
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi