Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko každý rok šokují čápata vyhozená z hnízd: V Makově nejmenšímu mláďátku pomáhají

Autor: jel - 
27. května 2023
08:20

Krutost přírody každý rok šokuje mnoho lidí, kteří si oblíbili pozorování čapích hnízd přes webkamery. Je totiž poměrně běžné, že nejmladší mládě ze snůšky nepřežije. Starší čápata ho často nepustí k potravě a rodiče jej pak z hnízda vyhodí. Nejmladší čápě, které se vylíhlo v Záchranné stanici v Makově, má ale štěstí. Zvířecí záchranáři mu pomáhají a má se k světu. 

Veřejnost nejvíce šokoval případ před dvěma lety. Na hnízdě v ZŠ Osek totiž čápice své mládě doslova uklovala k smrti. Lidé se tehdy domáhali rychlého zásahu záchranné stanice v Rokycanech. Ta ovšem nijak nezakročila, což vyvolalo velkou vlnu rozhořčení. Jak ale samotná stanice uvedla, v tomto případě šlo o čistě přírodní proces, do kterého tak nemá právo nijak zasahovat. 

Video  Čápata v Záchranné stanici Makov  - Záchranná stanice živočichů Makov - Libor Šejna
Video se připravuje ...

Držíme palce!

Ornitologové museli následně veřejnost uklidňovat, že se jedná v přírodě o zcela běžný jev. K vyhození čápat z hnízd dochází každý rok. Jak nyní upozornil předseda Záchranné stanice v Makově Libor Šejna, starší sourozenci často nejmladší mládě ani nepustí k potravě.

Malé čápě z hnízda v záchranné stanici má ale štěstí. „U nás tomu nejmladšímu ale trochu pomáháme a tak mládě přes den dokrmujeme ve stanici a vracíme do hnízda až odpoledne,“ popsal Šejna. Dodal, že ani tak ale není jisté, že přežije, má ale díky tomu o něco větší šanci. „Tak mu držte palce, bude to určitě moc potřebovat,“ uzavřel.

Stanice za toto jednání sklidila na sociální síti pochvalné komentáře. „Drž se Zlatíčko, držíme pěsti i tlapky, ať to zvládneš!“ napsala Markéta. „Děkuji za něj,“ dodala Jana.

Video  Čápata v Záchranné stanici Makov  - Záchranná stanice živočichů Makov - Libor Šejna
Video se připravuje ...

Bleskoska ( 28. května 2023 23:07 )

Vloni jsem sledovala na FB videa o čápech, která točil a komentoval člověk, který čápům rozumí. Nejslabší čápě se klubalo velmi špatně a nemohlo se zbavit skořápky asi tři dny, pak chvíli žilo, ale skončilo vyhozeno z hnízda. Další nejslabší zaostávalo za ostatními, dokonce jednou dostalo od rodičů strašnou latu, ale i to přežilo a dále v hnízdě setrvávalo. Bylo ale stále slabé. i to později rodiče vyhodili. Je to proto, že nemají sílu živit všechny a ty slabé kusy by ani nezvládly podzimní odlet do teplých krajin. Zbytečně odčerpávají sílu rodičů potřebnou na péči o nejlepší kusy, které pak s nimi poletí. Je to Příroda, Mocná a Moudrá Čarodějka. Je to chování rodičů, které zaručuje vývoj další zdravé generace.

naidka ( 27. května 2023 14:43 )

Dnes jsem viděla podobný případ na jednom německém hnízdě se 4 čápaty. Nejmenší, ale přesto už dost velké, se tolik bálo otce čápa, že na něj pořád útočilo asi po dobu 14ti dní. Dnes mu došla trpělivost, mládě chytil a přes bránění sourozenců ho vyhodil. Kdo tomu rozumí?

naidka ( 27. května 2023 14:36 )

Letos je mezi čápaty rozšířeno plísňové onemocnění, které napadá plíce a mládě se prakticky udusí. Je různý přístup pracovníků ZS zvířat, kdy jedni k hnízdu vylezou a malého odeberou, zatímco druzí nechají mládě třeba dva dny umírat. V ZS Makov je to jiné, mláďata jsou od handicapovaných čápů, kteří jsou na lidi zvyklí a hnízdo je na zemi. Mmch, webovky hnízda jsou jako z pohádky. V popředí čapí hnízdo s mláďaty a za ním na paloučku se procházejí srnky, labutě, kachny, volavky a jedna zvláštní husa. Říkají tomu Ráj zvířat, to je záchranná stanice Makov.

alumno ( 27. května 2023 11:29 )

Loni nebo předloni byl velký průšvih kolem čapího mláděte v Oseku, kde se někteří lidé, kteří měli hnízdo na starosti, zachovali dost hnusně, mezi nimi "záchranář" Karel Makoň, který měl i agresivní komentáře.
Připomenu: je běžné, že čapí rodiče příliš malé a slabé potomky zabijí a vyhodí z hnízda, ale v Oseku byla problematická čápice, která se už roky chová nestandardně, agresivně a proti přírodě, a ta na tom hnízdě strašně dlouho nejmenší čápě doslova mučila, vždycky do něj párkrát klovla a nechala ho být, pak zase a takhle se to opakovalo mnoho dní (místo toho by ho zabila a vyhodila). Ten malý mrňousek byl zakrvácený a strašně dlouho bojoval o život a záchranáři, kteří měli to hnízdo na starosti přestože věděli, že čápice není v pořádku a není to normální chování, neudělali vůbec nic a pak se vymlouvali na "přírodu", případně na to, že by ostatní čápata mohla vyskočit, kdyby k nim vylezli, apod. Na jiném hnízdě (Mladé Buky na Trutnovsku) přitom například jiní dva dobrovolníci neměli problém každý den lézt na dvacetimetrový komín a dokrmovat čápátka rybičkami, jinde jim zase odstraňovali z hnízd nebezpečné provázky...
Čili za mě záchranářům z Makova palec nahoru a velký dík!

Zobrazit celou diskusi