Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šťastný konec pro sraženého vlka Bublu: Vypustili ho do volné přírody, odborníci vysvětlili důvody

Autor: jel - 
21. ledna 2023
05:00

V září někdo u Horní Blatné v Krušných horách zřejmě srazil autem vlka a z místa nehody odjel. Zraněné zvíře našli až houbaři. Vlk byl ve velmi vážném stavu a podstoupil několik operací. Jako zázrakem se plně zotavil, ale vypadalo to, že bude muset dožít v zajetí. Teď je vše jinak, ochránci tento týden vypustili zvíře zpět do volné přírody. Odborníci vysvětlili proč.

Zvíře našli houbaři koncem září u obce Horní Blatná, jak leží nehybně v lese. Rychle se ho ujali zvířecí záchranáři z Karlovarského kraje. Vlk byl ale ve vážném stavu, otok mu tlačil na míchu a nemohl se hýbat.

Po několika úspěšných operacích se ale překvapivě rychle zotavoval. „Zpočátku jsme nevěřili, že takto vážně zraněný vlk by se mohl vyléčit až do stavu, kdy bude schopen návratu do přírody,“ vysvětlil koordinátor Národní sítě záchranných stanic Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody. Dodal, že zvířecí záchranáři ze stanice Drosera Bublava byli přesvědčeni, že je potřeba se o to alespoň pokusit. Stýplo také konstatoval, že důležitou roli sehrála i veřejnost. Díky finančním darům od lidí bylo možné zaplatit nákladné operace a následnou péči. 

Video  Vlk po operaci chodí po všech čtyřech, přes den spí a v noci šmejdí kolem.  - Drosera Bublava
Video se připravuje ...

Vrátí se k původní smečce?

„Udělali jsme vše pro to, aby kontakt vlka s lidmi byl omezen na minimum a byla mu poskytnuta veškerá péče, včetně přirozené potravy,“ doplnil koordinátor. Jedná se o první případ léčby zraněného vlka z volné přírody v České republice.

Když se zvíře začalo zotavovat, ochránci provedli podrobnou analýzu, kdy s veterináři podrobně konzultovali jeho stav, zjistili si, jak je to s podobnými případy v zahraničí a provedli analýzu vlkovy DNA. 

Jindřiška Jelínková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR uvedla, že díky analýze bylo zjištěno, k jaké smečce vlk patří. Před vypuštěním byl zvířeti nasazen telemetrický obojek, aby jej bylo možné i nadále sledovat a v případě potřeby zasáhnout. „Důležitá je informace od italských kolegů z Centro Tutela Fauna  – žádného z 83 jimi vypuštěných vyléčených vlků nebylo potřeba zpětně odchytávat, nezačali vyhledávat přítomnost lidí,“ sdělila Jelínková.

Vlci dokážou rozpoznat člena smečky i po delším odloučení. Vlk byl proto vypuštěn poblíž místa, kde byl nalezen a je velká šance, že se vrátí ke své původní smečce. Speciální výběh, který byl postaven díky příspěvkům od dárců, bude využit pro další obdobné případy.

„Ještě jednou veliké poděkování všem, kterým nebyl osud vlčího juniora lhostejný,“ napsala Drosera Bublava.

Video  Vlk po operaci chodí po všech čtyřech, přes den spí a v noci šmejdí kolem.  - Drosera Bublava
Video se připravuje ...

 

naidka ( 21. ledna 2023 08:29 )

Díky hodným lidem dostal vlček druhou šanci.🐾 Tak hodně štěstí na svobodě, Bublíku.👍

xxxx678 ( 21. ledna 2023 07:55 )

Sledovali jsme. Díky VŠEM, kteří vlka zachránili

petrvonmodry ( 21. ledna 2023 07:31 )

Tak konečně taky nějaký dobrý zprávy! Vlčkovi přeji šťastný návrat ke smečce a dlouhá léta ve volné přírodě.

nemocna ( 21. ledna 2023 07:10 )

Tak doufejme že jej smečka nenapadne a neroztrhá, ale příjme zpět, hodně štěstí vlčku a už žádný úraz, doufáme že napíšete jestli se k smečce připojil nebo co je s ním když jej sledujete

Zobrazit celou diskusi