Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno 22°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pod dívkou ve Velkém Borku se probořil led: Hasiči ji zachránili za 15 minut!

Autor: VaB - 
14. února 2023
15:13

Venčení psa se pro jednu z dívek ve Velkém Borku změnilo v boj o život. Se psem vstoupila na zamrzlý rybník, jenže led byl slabý, povolil a ona se propadla do vody. Nakonec ji po deseti minutách v ledové vodě zachránili hasiči, kteří k ní doplavali.

Dvě dívky si v pondělí kolem půl páté vyšly na procházku se psem ve Velkém Borku v Ostrově na Karlovarsku. Napadlo je vstoupit na zamrzlý rybník. Led ale nebyl dostatečně pevný, a tak se pod jednou z dívek probořil.

Naštěstí měla událost svědka, který okamžitě zavolal hasiče. „Na místě byli hasiči za deset minut od ohlášení. Jeden z hasičů v obleku na záchranu z vody a zajištěný lanem se rychle dostal k dívce, kde ji držel, aby se nedostala pod hladinu,“ popsali dramatickou záchranu.

Po pěti minutách byla dívka na břehu, kde se ji snažili ošetřit a zahřát. „Během záchrany se pod většinou zasahujících hasičů také probořil led, všichni byli nejen vybaveni speciálními obleky pro práci na vodě, ale také zajištěni a vycvičeni na pohyb na zamrzlé a propadající se ledové ploše, všichni se tak bez potíží dostali na břeh,“ dodali.

Podle hasičů je poslední dobou počasí kolísavé, není tak bezpečné na led vcházet. Může se sice zdát pevný, zdání ale klame a člověk se může snadno propadnout. „Vstupovat na zamrzlé vodní plochy je velmi rizikové a velmi reálně hrozí, že se bude opakovat situace jako v Ostrově. Na led by neměl nikdo pouštět ani samotná zvířata například při venčení, i jim hrozí proboření,“ zakončili hasiči.

Video  Cvičení Středočeských hasičů na zamrzlém rybníku.  - Blesk: David Malík
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání