Uvězněného opeřence, který byl v bouráku »jako v klícce«, objevila překvapená řidička, zubní lékařka. Během jízdy se jí zdálo, že zřejmě srazila drobného ptáka. Zastavila, ale nic neviděla, tak pokračovala v cestě. Kosa si všimla až následující den při parkování v garáži ordinace v pražských Kobylisích.

V nárazníku už byl víc než 24 hodin. Zavolala zvířecí záchranáře. Ti pěvce osvobodit nedokázali. „Mřížku jsme zalepili a vyrazili do autoservisu. Tam rozebrali předek, ohnuli celý přední blatník a společně jsme kosáka šetrně vyndali,“ popsala Katka Landová z Českého svazu ochránců přírody. S pohmožděným hřbetem jej nyní léčí veterinář záchranné stanice.

Ornitoložka: Šlo o zázrak

Podle Kateřiny Landové bývají střety s vozidlem pro zvíře zpravidla fatální. „Z přední mřížky chladiče nebo nárazníku jsme už vyndávali třeba žlunu, kalouse, vrabce nebo sýkorku. Většinou ale byla zvířata nárazem příliš poškozena. Přes veškerou péči po pár dnech uhynula, nebo musela být utracena,“ popsala a dodala: „Velmi si cením přístupu paní doktorky i následné bezplatné spolupráce s automechaniky. Podařilo se nám kosa zachránit a podle všeho se po rekonvalescenci vrátí zpět na svobodu.“

Víte, že

Pokud se setkáte s divokým zvířetem v nouzi, kontaktujte zvířecí záchranáře na čísle: 774 155 155

Video
Video se připravuje ...

Kosa vyprošťovali v autoservisu. Přežil srážku s volvem Foto pro Blesk/Kateřina Landová

Fotogalerie
5 fotografií